Luboš Palata: Proč budou Maďaři volit Orbána

05.04.2014 22:50

Budapešť by potřebovala volby každý rok, říkal jsem si, když jsem vystupoval z vlaku na železniční stanici Budapešť Keleti. Přede mnou totiž už nezela jako minulých osm let obrovská díra ohrazená vysokou nevzhlednou ohradou, ale zcela nová, krásná stanice nového metra, jehož čtvrtou trasu před pár dny slavnostně premiér Viktor Orbán otevřel.

Luboš Palata: Proč budou Maďaři volit Orbána
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Není to ale jen stanice, je to docela rozsáhlý moderní komplex, který je konečně důstojným vstupem do města pro lidi, kteří právě vystoupili z vlaku jako já od Prahy, nebo jako jiní od Vídně, Bratislavy, či Bělehradu. Dokonce i malý kousek pěší zóny se vešel do rozpočtu a stromy, teprve nedávno zasazené, se začínají zelenat. Podobně o něco krásnější jsou obnovené terasy a paláce pod Budínským hradem, ještě mnohem krásnější, než bývala budapešťská tržnice a mnohá další místa hlavního města.

Vše zářící novotou má jeden společný důvod a to nedělní parlamentní volby, v nichž se rozhodne, zda maďarským premiérem zůstane i na další čtyři roky Viktor Orbán a zda mu zůstane i ústavní většina pro jeho Fidesz. Většina, díky níž si mohl Orbán dělat s Maďarskem, co chtěl. Zatím to vypadá tak, že opravdu zůstane neomezeným vládcem a to s posvěcením maďarských voličů, kteří jsou z velké části s jeho vládou skutečně spokojeni. 

Maďarsko se totiž zdá mít po téměř šesti letech krize, tvrdém pádu na zem a do pozice nejchudší země střední Evropy, nejhorší za sebou a vrací se tam, kam patří. Mezi úspěšné evropské státy, které dokáží poměrně lacino vyrábět dobré věci a kde si lidé sice nežijí nijak bohatě, ale v pohodě a dobře. A chtěli by i nadále. 

Je otázkou, zda cestou k tomu je dát opět neomezenou moc Viktorovi Orbánovi, ale mnoho lidí si to myslí. Já jako turista jsem vládu Fideszu ocenil, když jsem usedal do taxíku. S těmi byly v Maďarsku po léta podobné problémy, jako v Česku a zvláště kolem nádraží byl turista lovnou zvěří. A pořád s tím nešlo nic dělat. Dnes už jsou všechny taxíky žluté, taxametr jasně ukáže, kolik se má platit, zaplatit můžete i kartou a je vymalováno.

Něco, co v Praze, ale ani v Bratislavě pořád nejde. Ano, v Maďarsku jsou dnes nesvobodné sdělovací prostředky, Fidesz má totální kontrolu nad vším a demokracie je sešněrovaná a omezená. Ale země se staví na nohy a je mnoho věcí, které fungují lépe. Takže těm Maďarům, kteří budou volit v neděli Orbána, celkem rozumím. A říkám si, zda by nějakého Orbána nepotřebovalo i to naše Česko. 

Hezký sobotní večer vám od Dunaje z Budapešti přeje váš Luboš Palata. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty