Luboš Palata: Slováci berou v referendu moc do vlastních rukou

01.02.2015 16:00

Slovensko nám často přijde jako velice blízká země. Mně díky čtyřem krásným rokům života, které jsem tam na počátku našeho tisíciletí strávil, přijde Slovensko blízké dvojnásob. Není to však ve všem.

Luboš Palata: Slováci berou v referendu moc do vlastních rukou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Vedle tak podobného jazyka, jemuž každý z nás, kdo prožili dětství v Československu, rozumí téměř stejně dobře jako svému rodnému, vedle téměř sedmdesátileté zkušenosti společného státu a dnešního už deset let trvajícího prožitku členství v Evropské unii, jsou tu i mnohé zásadní rozdíly.

Tím prvním zásadním je cosi jako národní povaha. Z geografického hlediska je Slovensko severní částí Karpatské kotliny, kterou si Maďaři dodnes omylem vykládají jako svoji domovinu.

Z jiného hlediska je Slovensko nejsevernějším výběžkem Balkánu, což nemyslím nijak hanlivě, protože já osobně pokládám Balkán za možná nejkrásnější část Evropy. A zatímco my Češi byli po většinu své historie součástí trochu studeného světa s centrem v Německu a Vídni, pak Slováci jsou součástí horského národnostního kotle Uher.

Od Slováků nás Čechy také dělí jedna zásadní věc a tou je víra. Síla křesťanství, křesťanského katolictví, které na Slovensku podobně jako v Polsku mělo po staletí vedle funkce náboženské i svoji zásadní nezastupitelnou roli v záchraně Slováků jako národa.

U nás v Česku tato role zmizela s Bílou Horou a násilnou rekatolizací, na níž jsme reagovali tím, že jsme prostě v Boha věřit přestali. Ne všude, ne všichni a především mnozí Moravané by mi jistě silně odporovali, ale přesto dnes hraje v Česku víra a katolická církev mnohem menší roli, než u našich východních sousedů.

Možná díky tomu, že se média soustřeďují v liberální Bratislavě a novináři samotní patří také k nepříliš věřící části slovenské společnosti, se hlas slovenských katolíků nebral příliš v potaz ani na Slovensku.

V posledním více než roce se však ukázalo, že je to mnohem větší síla, než se mnozí domnívali. Stotisícová křesťanská demonstrace v Košicích a loni bleskově sesbíraný skoro půlmilion hlasů pod návrh referenda o rodinných křesťanských hodnotách a jejich ústavní ochraně ukázaly, že je to stále na Slovensku mocná a mohutná síla.

Pokud referendum, které se koná na Slovensku už za týden, bude platné, dokáží dokonce slovenští katolíci změnit ve svůj prospěch zákony a ústavu. A to přesto, že v zemi oficiálně vládne levicový kabinet bývalého komunisty Roberta Fica. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…