Luboš Xaver Veselý: Martinec na Bradáčovou nic nevyráběl. Hvězda zastupitelství možná skončí

02.10.2013 12:59

Prohlášení moderátora rádia Frekvence 1 ke kauze "kompromitujících materiálů", z jejichž výroby nařkla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová velitele protikorupční policie Tomáše Martince.

Luboš Xaver Veselý: Martinec na Bradáčovou nic nevyráběl. Hvězda zastupitelství možná skončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

V médiích a v kuloárech české justice kolují v posledních dnech zprávy o blížícím se konci pražské vrchní státní zástupkyně JUDr. Lenky Bradáčové. Vyjádření ministryně spravedlnosti JUDr. Marie Benešové pro časopis Týden může znamenat jasný vzkaz směrem k dalšímu působení Lenky Bradáčové, která na sebe výrazně upozornila zřetelnou mediální snahou, krátce po vypuknutí případu exhejtmana Davida Ratha. Slova Marie Benešové: „Výsledky paní doktorky Bradáčové zatím opravdu nejsou zřetelné. Na tak bombastický nástup, jakým vstoupila do funkce, jsou skutečně nepatrné. Vrchní státní zastupitelství v Praze se zmítá v dusné pracovní atmosféře, která pramení z nedůvěry paní Bradáčové k starším a déle sloužícím státním zástupcům,“ zní zřetelně a příběh Cattaniho v sukních tím možná vstupuje do své poslední fáze. Z blízka to vypadá tak, že po časech slávy ztrácí vrchní pražská státní zástupkyně pevnou půdu pod nohama a řada lidí z justice nebo i Pražského vrchního státního zastupitelství vidí řadu chyb, kterých se Lenka Bradáčová dopustila. „Obklopuje se výhradně mladými stážisty, kteří ji uznávají a nikdy nekritizují“ říká právě Marie Benešová.

Zatímco to krátce po vypuknutí aféry kolem Davida Ratha vypadalo, že dr. Bradáčová v tom mediálně tzv. umí chodit, tak její slavné vyjádření směrem k tehdejšímu řediteli ÚOKFK Martincovi v radiu Frekvence 1 bylo klasickým šlápnutím slona do porcelánu a z dnešního pohledu jednou z posledních kapek, těsně před tím než „pohár přeteče“. Její vyjádření, pravda zaznělo těsně po natáčení pořadu Pressklub Frekvence 1, ale ještě zapnuté mikrofony vše zaznamenaly a nahrávka se krátce po té dostala na veřejnost. Státní zástupkyně v něm tvrdila: „Děkuji, že jste se zeptal na tu kauzu mého manžela. Je to na mě vyrobené. Vyrobil to ÚOKFK a Martinec vám to prodal.“  Tato slova Lenky Bradáčové zvedla mimořádnou mediální odezvu a poukázala na její jistou mediální neobratnost, zejména od samého začátku nebyla Bradáčové své velmi vážné obvinění nijak doložit.

Po pěti měsících od incidentu začíná v celé věci svítat. Policejní prezident Červíček veřejně přislíbil, že nechá celou záležitost prošetřit. O celý osud příběhu se zajímal jeden z aktérů příběhu Luboš Xaver Veselý – moderátor Frekvence 1, který sám za sebe vznesl dotaz na Policejní prezidium, jak vlastně celé prošetřování dopadlo. „Když už to v mém pořadu začalo, chtěl jsem vědět jaký je konec.“ tvrdí Veselý. „Chtěl jsem znát výsledek policejního šetření, resp. odpověď na dvě otázky.
1. Vyráběl plk. Mgr. Tomáš Martinec kauzu, která měla údajně poškodit JUDr. Lenku Bradáčovou?
2. Prodal plk. Mgr. Tomáš Martinec mě nebo jinému novináři/řům údajně vyrobenou kauzu, která měla poškodit JUDr. Lenku Bradáčovou?“
Odpověď policejního prezídia:
Věcí uvedenou v žádosti o informace se na základě pokynu policejního prezidenta zabýval odbor vnitřní kontroly Policejního prezídia České republiky. Jeho šetřením nebyly zjištěny žádné skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že se plk. Mgr. Tomáš Martinec dopustil jednání popsaného jak v první tak v druhé žadatelem položené otázce.“

Nabízí se teď sice řada dalších otazníků. Proč ředitel Martinec tak rychle opustil svoji pozici? Šlo mu opravdu o zlepšení spolupráce se státním zastupitelstvím? Měl čisté svědomí? Nebo se sílícího vlivu přísné státní zástupkyně prostě bál? Dopustila se vrchní státní zástupkyně trestného činu?

Lenka Bradáčová se před více než rokem stala „vyvolenou“, která měla zatočit s korupcí a klientelismem a krátce po Rath gate byla chvíli populárnější než „Vyvolený“ Vladko a to už je co říct. Není pochyb o tom, že dr. Bradáčové chutná zájem médií a že televizní kamery miluje. Možná už doba otěhotněla časem a pražská vrchní státní zástupkyně vstoupí do vily Vyvolených. Možná by sázkové kanceláře zohlednily její vysoké šance na vítězství. Ale její šance na ovládnutí části české justice a na vítězství nad nepoctivci se pravděpodobně den ode dne snižují.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…