Lukáš Jelínek: Zemanova kladivová diplomacie

12.10.2013 7:22

Přestože prezident Miloš Zeman není žádný velký cestovatel po světě, jsou dveře, které se mu podařilo pro Českou republiku otevřít dokořán. Nejcennější jsou ty bruselské, ovšem zabodoval i na Slovensku a naposledy v Izraeli. Jiné dveře nám ale přibouchává.

Lukáš Jelínek: Zemanova kladivová diplomacie
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman u památné Zdi nářků

Velvyslanci arabských zemí byli již v předvolební prezidentské kampani vyděšeni Zemanovou spojnicí mezi islámem a terorismem. Dokonce už v roce 2002 přirovnal Zeman palestinského vůdce Jásira Arafata k Adolfu Hitlerovi. Naposledy si na Blízkém východě všimli jeho návrhu přemístit ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Znepokojena je Liga arabských států, o reakci teroristických skupin díkybohu zatím nic nevíme. 

Rozvíjení historicky dobrých kontaktů mezi Českou republikou a Izraelem, na němž Zeman pracuje léta, je chvályhodné, nemělo by však nabourávat jednání o mírovém rozuzlení izraelsko-palestinského konfliktu. Nápad s velvyslanectvím v Jeruzalémě je přesně tím gestem, na které jsou ve výbušném regionu hákliví. 

Trvalo zhruba týden, než Zeman ubral plyn a doplnil, že k onomu přesunu by pochopitelně došlo až po vyřešení palestinské státoprávní otázky. Bezesporu se o to zasloužil obratný prezidentův poradce Hynek Kmoníček, o němž se spekuluje coby o muži, kterého by rád Zeman viděl jako příštího ministra zahraničí. Leč co je psáno, to je dáno. A v rozhovoru pro list Jediot Achronot šla hlava státu ještě dál: navrhla usídlení Palestinců v zemích bohatých Arabů a zmínila Saúdskou Arábii a emiráty. 

Aby Miloš Zeman dodal význam jeruzalémskému tahu v tuzemsku, českým novinářům řekl: „Svým neodolatelným kouzlem se pokusím budoucího premiéra a budoucího ministra zahraničí přesvědčit, aby uvažovali o této myšlence.“ Kouzlo-nekouzlo, když chce něco prosadit, zabrzdí například jmenování velvyslanců. Máme s tím již smutné zkušenosti. 

Pohled z hloubi střední Evropy by mohl nalhávat, jde o banalitu. Ale jen do chvíle než ohrozí bezpečnost či obchodní výměnu České republiky. Vždyť arabské režimy disponují nerosty i penězi a pro každý stát jsou vítaným ekonomickým partnerem. Zhoršení vztahů s arabskými zeměmi připustil i premiér Jiří Rusnok. 

Zemanovi umanutí kritici v Praze začali spřádat teorii o prezidentovi, který se schválně dělá „jestřábem“, aby si vylepšil pověst před českými liberálními médii, voliči a částí spojenců v cizině. Realita ale bude asi prostší: Miloš Zeman nekalkuluje a říká, co si myslí, byť toho třeba o daném tématu moc neví. I z jeho projevů lze vypozorovat, že zhusta selektuje informace, jež jej ovlivňují, a je čtenářem pouze některých knih a některých autorů, jejichž teze dokola opakuje. 

Doma to vadit nemusí. Zemanův fanklub je nenáročný a oficiální role prezidenta je v našem ústavním systému slabá – pokud zrovna další politici z neznámého důvodu před ním nestojí v předklonu. Jenže Ústava České republiky praví, že prezident „zastupuje stát navenek“. Navíc v diplomacii je nutné brát v potaz fakta, emoce, etiketu i názory ostatních aktérů. Evropské cítění i kompetentní spolupracovníky přes zahraniční politiku Miloš Zeman má. Tím spíš je škoda, když čas od času použije kladivo tam, kde by se spíš hodilo jemné hodinářské náčiní.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…