Lukáš Kovanda: Ať rozhodne zákazník sám

20.07.2023 15:57 | Komentář

Povinnost přijímat platební karty by pošlapala svobodu podnikání, jednalo by se o jakousi měkčí verzi EET. Ať rozhodne zákazník sám.

Lukáš Kovanda: Ať rozhodne zákazník sám
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Lukáš Kovanda

Hospodářská komora a někteří politici uvažují o tom, že by mohla být zákonem daná povinnost podnikům přijímat platby kartou. Jenže takový postup by byl potlačením svobody podnikání. Byla by to vlastně měkčí verze EET, jakási "EET soft". Z tohoto hlediska s ním nelze souhlasit.

Podniky by si měly nadále svobodně volit, jak chtějí platby přijímat. Toto řešení, tedy povinnost přijímat platby kartou, zjevně protlačuje lobby společností, provozujících platební karty.

Ať ale volí zákazník. Pokud jej obchodník "naštve", vyžaduje-li platbu hotově, ať k němu příště prostě nechodí. Trh to postupně vyřeší i bez regulace v podobě povinnosti přijímat platby kartou. Pokud se kvůli této svobodné volbě zákazníka stanou obchodníci, striktně vyžadující hotovost, nekonkurenceschopní, brzy sami pochopí, že je lepší, ba dokonce nutné platební karty přijímat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…