Lukáš Kovanda: Benzín stále zlevňuje

01.03.2018 15:09

Komentář k vývoji cen pohonných hmot

Lukáš Kovanda: Benzín stále zlevňuje
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Pokles cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic v uplynulém týdnu zvolnil. Dále lze očekávat mírný pokles cen. Cena ropy na světových trzích se po propadu – nejstrmějším od loňského června – z první poloviny února stabilizovala, ačkoli na nižší než lednové úrovni. Tehdy stál barel ropy typu Brent i 70 dolarů a jeho cena se tak pohybovala na několikaletých maximech. Nyní je zhruba o pět dolarů níže. Tlak na pokles cen ale bude pokračovat i nadále, neboť američtí břidliční těžaři rapidně navyšují svoji těžbu.

Podle aktuální zprávy Mezinárodní agentury pro energii denní produkce Spojených států letos předčí produkci Saúdské Arábie a do konce roku pak také Ruska. Saúdská Arábie a Rusko jsou přitom dva stěžejní státy v pozadí dohody klíčových světových těžařů o omezení těžby ropy. Ta sice nadále platí a zejména v loňském roce slavila úspěch, když se zúčastněným podařilo docílit citelného růstu cen ropy.

Nynější situace ve Spojených státech, již lze dokonce označit za „druhou břidličnou revoluci“, ale i podle Mezinárodní agentury proenergii připomíná tamní vývoj před rokem 2014, kdy došlo k přelomovému pádu cen ropy. A to právě vlivem růstu její nabídky na světovém trhu, kterou zajistili američtí břidliční těžaři. USA, jak známo, se žádné dohody o omezení těžby ropy neúčastní. Celková produkce ropy, vedená Spojenými státy, tak letos pravděpodobně překoná růst globální poptávky po strategické surovině. To pochopitelně promlouvá ve prospěch jejího dalšího zlevnění ze současných cen. Je tak realistické letos očekávat ceny ropy Brent v průměru nejvýše kolem 60 dolarů za barel.

V České republice se pak od druhého kvartálu specificky přidá pokračování posilování koruny vůči dolaru, takže pohonné hmoty u českých čerpacích stanic budou zlevňovat hned ze dvou důvodů. Pokud růst globální ekonomiky nepřekvapí rychlejším než nyní předpokládaným tempem, čeští řidiči mohou opravdu počítat s letošním zlevňováním benzínu i nafty. V nejbližší době se průměrná cena benzínu v ČR sníží k úrovni 30,50 koruny za litr, zatímco průměrná cena nafty klesne k úrovni 29,60 koruny za litr.

Lukáš Kovanda
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …