Lukáš Kovanda: ČNB nepočítala s tak silným zdražením elektřiny domácnostem, jaké chystá ČEZ

09.02.2020 11:07

Čechy čeká drahé jaro. Česká národní banka ve své nové prognóze a v podkladech pro pravidelné setkání s analytiky, které byly zveřejněny, počítá pro březen letošního roku s meziroční inflací 3,6 procenta, pro duben pak dokonce s inflací 3,7 procenta.

Lukáš Kovanda: ČNB nepočítala s tak silným zdražením elektřiny domácnostem, jaké chystá ČEZ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Růst cen se však ve skutečnosti může zvýšit ještě nad tyto úrovně a přiblížit se hodnotě čtyř procent. To by pak znamenalo, že zdražování bude nejvýraznější za celé období od roku 2008. Již nyní je spotřebitelská inflace v ČR nejvýraznější od roku 2012.

Česká národní banka ve své nové prognóze, kterou zveřejnila včera, totiž například nepočítala s tak citelným zdražením elektřiny ze strany ČEZ, jak plyne ze slov představitelů ČNB při jejich dnešním setkání s analytiky.

ČEZ od března zdražuje cenu elektřiny ve své základní produktové řadě, do níž spadá většina domácností. Běžná domácnost tak musí počítat se zdražením o bezmála osm procent. Oproti dosavadní situaci si za elektřinu připlatí ročně o více než tisícikorunu více.

S takovým zdražením elektřiny ovšem ČNB nepočítala. To je jeden z důvodů, proč nakonec může být inflace v jarních měsících ještě vyšší, opravdu až poblíž hodnoty čtyř procent.

Inflačně může podle ČNB nakonec působit také šířící se koronavirová nákaza. Její další vývoj je sice obestřen značnou mírou nejistoty, ovšem ČNB při dnešním setkání upozornila na možný efekt výpadku dovozu z Číny, a to včetně dovozu z Číny do ČR. Koronavirová nákaza ochromuje čínský průmyslový a obecně výrobní sektor, takže při jejím delším trvání bude třeba, aby čeští dosavadní odběratelé čínského zboží hledali nové dodavatele. Jen obtížně si lze představit, že tito dodavatelé budou levnější než ti čínští. Spíše dražší. Právě to může vést k dalším inflačním tlakům v české ekonomice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…