Lukáš Kovanda: ČNB sazby nemění, po bouřlivém jednání převážil strach z neblahého vývoje v zahraničí

08.02.2019 11:07

Bankovní rada České národní banky se rozhodla ponechat klíčové úrokové sazby beze změny. Stalo se tak zjevně po náročné debatě. O hodinu totiž bylo posunuto oznámení jejího výsledku, což se stalo poprvé za více než šest let.

Lukáš Kovanda: ČNB sazby nemění, po bouřlivém jednání převážil strach z neblahého vývoje v zahraničí
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Náročnost debaty odráží náročnost situace, ve které se nyní centrální bankéři nacházejí. Na jedné straně registrují nadále solidní stav české ekonomiky, zejména pak stále poměrně napjatý trh práce. Na straně druhé ovšem nemohou nevidět poměrně citelné zhoršování ekonomické situace v zahraničí. Evropská komise dnes dopoledne oznámila snížení svého odhadu letošního růstu německé ekonomiky z 1,8 na 1,1 procenta. Takový odhad je přitom ještě docela optimistický. Německá průmyslová a obchodní komora totiž podle své, taktéž dnes zveřejněné prognózy počítá letos s růstem nejsilnější evropské ekonomiky už jen ve výši 0,9 procenta. Primárně kvůli německému zpomalení bude letos slabší růst celé eurozóny. Evropská komise jej nyní odhaduje na 1,3 procenta, přitom až do včerejška platil její odhad čítající 1,9 procenta. Evropské ekonomiky tíží zejména strach z eskalace obchodní války. Ta přispívá ke zpomalení čínské ekonomiky, které neblaze doléhá na německý průmysl a zprostředkovaně také třeba na průmysl český. Hrozba tvrdého brexitu zase negativně poznamenává britskou ekonomiku. Bank of England jí ode dneška předpovídá nejslabší výkon od roku 2009. Nejen kvůli brexitu, ale i právě i z důvodu globálního zpomalení, citelně prohloubeného obchodní válkou. Za takové situace se centrální bankéři rozhodli přehodnotit převažující pohled. Ještě donedávna totiž trh považoval únorové zvýšení sazeb za „ložené“ a v tomto smyslu se vyjadřovali i někteří bankovní radní. Zahraniční hrozby ale evidentně převážily nad napjatým trhem práce a stále poměrně slabou korunou. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…