Lukáš Kovanda: Ceny ropy na světových trzích v posledních dnech opět rostou

22.03.2018 15:22

Komentář k aktuálnímu vývoji na trhu s ropou i k výhledu pro nejbližší dobu a celý letošek v oblasti cen pohonných hmot v ČR.

Lukáš Kovanda: Ceny ropy na světových trzích v posledních dnech opět rostou
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Ceny pohonných hmot ve třetím březnovém týdnu pokračovaly ve svém poklesu, zejména v případě benzínu dokonce poměrně citelném. Jak cena benzínu, tak nafty během uplynulého týdne klesla na svoji nejnižší úroveň od první poloviny loňského listopadu. Prostor k dalšímu jejich bezprostředními zlevnění je ale už minimální, krátkodobě lze spíše očekávat stagnaci,či mírný nárůst.

Důvodem je skutečnost, že ceny ropy na světových trzích v posledních dnech opět rostou. Cena ropy typu Brent se vyhoupla zpět k úrovni takřka 70 dolarů za barel, kde byla před svým propadem z první poloviny února, souvisejícím s obecnými výprodeji na světových kapitálových trzích.

Za poměrně prudkým zdražením ropy v posledních několika dnech stojí růst napětí na Blízkém východě, konkrétně mezi Saúdskou Arábií a Íránem,které souvisí s dvoutýdenní návštěvou saúdského korunního prince v USA a možným odstoupením Trumpovy administrativy od jaderné dohody s Íránem. Dálese do růstu cen ropy promítá překvapivě nízký aktuální stav zásob v USA a obavy z propadu venezuelské ropné produkce. Trh je však zatím spíše vevleku nálad a obav, nikoli fundamentů, a pokud se ani jedno z rizik na delší dobu nezhmotní, ceny ropy opět klesnou.

Ve výhledu pro letošní rok by tak stále měly převažovat tlaky na pokles cen ropy. V České republice se pak od druhého čtvrtletí specificky přidá posilování koruny vůči dolaru. Oboje vyústí ve zlevňování pohonných hmot u českých čerpacích stanic.

Za levnější benzín budou moci čeští řidiči děkovat zejména americkým břidličným těžařům, kteří letos citelně navyšujísvoji produkci, čímž nabourávají plán tradičních těžařských velmocí, jako jeSaúdská Arábie či Rusko. Ty se synchronizovaně snaží těžbu ropy omezit, a„šponovat“ tak její cenu. Kromě jiného proto, aby ulevili svým státnímrozpočtům, které jsou na příjmech z ropy notně závislé. Růst cen ropy alezároveň činí z břidličné těžby v USA rentabilní byznys, což vede kezvyšování těžební kapacity v Severní Americe.  A takto navyšovaná těžba opět tlačí ceny dolů. Saúdská Arábie, Rusko a další tradiční těžařiz kartelu OPEC i mimo něj budou muset být nyní ještě důraznějšív omezení své těžby, pokud chtějí ceny ropy udržet na stávající úrovni,nebo je dokonce navýšit. Je ovšem otázka, zda toho docílí. A je také otázka, zdana to břidliční těžaři opět nezareagují zintenzivněním těžby.

Sečteno, podtrženo, krátkodobě průměrná cena benzínu u českýchčerpacích bude stagnovat kolem nynější úrovně 30,52 koruny za litr, zatímco průměrná cena nafty bude „přešlapovat“ kolem úrovně 29,65 koruny za litr. V případě, že se některé z výše uvedených rizik zhmotní, ropa se na vyšší cenové úrovni bude ocitat delší dobu a benzín inafta v ČR zdraží, pravděpodobně však jen přechodně. Ve výhledu pro letošní rok lze stále očekávat pokles pod hranici 30 korun za litr v případě benzínu a pod hranici 29 korun v případě nafty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.