Lukáš Kovanda: Český zahraniční obchod ztrácí dynamiku

12.12.2014 17:26

Běžný účet platební bilance skončil ve třetím čtvrtletí ve schodku přesahujícím 35 miliard korun. Bilance zboží a služeb ale vykázala přebytek téměř 61 miliard korun. Díky přebytku z prvního čtvrtletí však za první tři kvartály zůstává běžný účet „v plusu“.

Lukáš Kovanda: Český zahraniční obchod ztrácí dynamiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Vývozní aktivita byla ve třetím čtvrtletí slabší než v obou předchozích letošních kvartálech, což se promítlo i do salda bilance výkonů (bilance zboží a služeb), které – ačkoli stále aktivní – vykázalo slabší výsledek než v prvním i druhém čtvrtletí. Důvodem slabší vývozní aktivity ve třetím čtvrtletí je jednak srpnový útlum průmyslové výroby, způsobený jednorázovými faktory, a jednak hospodářský útlum v eurozóně, který se negativně podepisuje i na tamní poptávce po dovozech. Situaci pochopitelně nezachraňuje ani probíhající ukrajinsko-ruský konflikt a související sankce.

V meziročním srovnání však aktivum bilance výkonů narostlo zhruba o čtvrtinu, což je dáno zejména vzestupem objemu vývozu, k němuž výrazně přispěla slabší koruna, důsledek loňské listopadové intervence.

Odliv dividend oproti druhému čtvrtletí poklesl, ale stále zůstává na vyšší úrovni než loni ve stejnou dobu.

Celkově čísla nejsou v rozporu s pokračujícím oživováním tuzemské ekonomiky. To se totiž stále znatelněji opírá o domácí poptávku. Zintenzivnění domácí poptávky se zrcadlí v růstu objemu dovozů zboží, který byl ve třetím čtvrtletí vyšší než v obou předchozích čtvrtletích i než ve všech kvartálech loňského roku. Pokles objemu vývozu zboží pak je primárně výsledkem zmíněného ekonomického útlumu v eurozóně. Ztrátu dynamiky zahraničního obchodu však z pohledu ekonomiky jako celku kompenzuje dynamizující se spotřeba a zejména investice. 

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.