Lukáš Kovanda: Deflace si „dává na čas“, v lednu překvapivě nedorazila

09.02.2015 14:09

Spotřebitelské ceny vzrostly v lednu proti prosinci 2014 o 0,1 procenta.

Lukáš Kovanda: Deflace si „dává na čas“, v lednu překvapivě nedorazila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Vývoj cen v lednu byl ovlivněn výrazným poklesem cen v oddílech doprava a zdraví, který byl kompenzován zvýšením cen zejména v oddílech alkoholické nápoje a tabák, rekreace a kultura, potraviny a nealkoholické nápoje. Meziroční růst spotřebitelských cen zůstal v lednu stejný jako v prosinci 2014, tj. 0,1 procenta.

Česká ekonomika v lednu ještě překvapivě nezabředla do deflačního pásma. S největší pravděpodobností se tak ovšem stane v únoru. Tento vývoj je výslednici pokračujícího zlevňování pohonných hmot, který pramení z poklesu cen ropy na světových trzích, který byl ovšem tlumen vývojem v některých jiných segmentech. To se týká například cen elektřiny, které sice meziročně poklesly, ale mnohem méně než v prosinci 2014. V prosinci 2014 se totiž tyto ceny meziročně srovnávaly s výrazně nižší základnou. Připomeňme že, mezi prosincem 2013 a lednem 2014 poklesly citelně ceny v oddíle bydlení vlivem zlevnění právě elektřiny o téměř deset procent.

Navzdory vyššímu než očekávanému růstu cenové hladiny v lednu 2015 stále platí, že nebude překvapivé, pokud ekonomika setrvá v deflačním pásmu od prvního až po třetí letošní kvartál. Česká národní banka však bude mírnou deflaci tolerovat, tj. nebude podruhé intervenovat za oslabení koruny, protože tyto deflační tlaky zatím nepramení z ochabující poptávky, nýbrž z pozitivního nákladového šoku v podobě zmíněného zlevnění ropy a pohonných hmot.

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.