Lukáš Kovanda: Hypotéky jdou teď „na dračku“. Češi se totiž bojí, že po létě už na ně nedosáhnou

18.07.2018 15:46

Od října bude výrazně těžší dosáhnout na hypotéku než dnes. Mnozí Češi se toho obávají a ženou se do bank ještě před říjnovým zpřísněním podmínek pro hypotéky, které plyne z červnového doporučení České národní banky.

Lukáš Kovanda: Hypotéky jdou teď „na dračku“. Češi se totiž bojí, že po létě už na ně nedosáhnou
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Zájem Čechů o nové hypotéky byl tak v červnu v letošním roce rekordní. Za jediný měsíc totiž byly sjednány hypotéky v objemu takřka 19,4 miliardy korun. Pro hypotéku si do banky přišlo o zhruba 1200 žadatelů více než v květnu. Česká národní banka, která svým doporučením zamýšlela zájem Čechů o hypotéky snížit, a zchladit tak přehřívající se trh s nemovitostmi, tedy zatím dosáhla pravého opaku. Poměrně silnou poptávku Čechů po hypotékách lze navíc očekávat i během prázdnin.

Jednotlivé banky, které hypotéky poskytují, vycítily příležitost zvýšit během předpokládaného „hektického hypotečního léta“ svůj podíl na trhu. Jsou opatrné s dalším zdražováním hypoték navzdory tomu, že jim Česká národní banka koncem června opět zdražila peníze. Některé z bank, například Česká spořitelna nebo Equa Bank, pak své hypotéky dokonce zlevňují. Také zavádějí hypotéky s delší fixací, například Česká spořitelna s dvacetiletou. I to je způsob, jak banky umožňují svým klientům čelit nejistotě s možným dalším utahováním podmínek pro hypotéky ze strany České národní banky. Hypotéky s dlouhými fixacemi jsou poslední dobou mezi Čechy oblíbené, jdou „na dračku“.

Průměrná sazba hypoték – Fincentrum Hypoindex – v červnu klesla na 2,49 z květnové úrovně 2,51, a byla dokonce nižší než dubnová průměrná sazba. Zájemci o hypotéky by si však měli pospíšit. Zlevnění hypoték je jen dočasné. Bankám samotným totiž zdražují peníze. Česká národní banka bojuje proti slabé koruně a po červnovém zvýšení sazeb nelze vyloučit, že přikročí k dalšímu navýšení své základní úrokové sazby už začátkem srpna. Nejpozději se pak k němu uchýlí koncem září. Toto další zdražení peněz budou banky muset nakonec chtě nechtě promítnout do úročení poskytovaných hypoték.

Stále proto nelze vyloučit, že průměrná sazba hypoték v ČR se do konce letošního roku dostane do blízkosti tří procent. Připočtěme zmíněné říjnové zpřísnění podmínek, kdy banky budou muset posuzovat také zadluženost a příjem žadatele. Vyjde nám, že éře poměrně dostupných hypoték v ČR opravdu tak jako tak odtikávají poslední minuty. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.