Lukáš Kovanda: Hypotéky zase zdražily. Citelný růst úroků ale nečekejme

17.09.2015 7:33

Průměrná sazba hypoték – ukazatel Fincentrum Hypoindex – v srpnu podruhé za sebou vzrostla. A to z červencové hodnoty 2,08 na 2,11 procenta. Potvrdilo se tak zvrácení růstového trendu, který trval od února 2014. Jakkoliv výraznější růst sazeb hypoték však v nadcházejících měsících čekat nelze.

Lukáš Kovanda: Hypotéky zase zdražily. Citelný růst úroků ale nečekejme
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

V globální ekonomice se nyní opět kumulují faktory, které se mohou deflačně projevit i v České republice. To ostatně signalizují i aktuální slova člena bankovní rady České národní banky Lubomíra Lízala, který nevyloučil možné další uvolnění měnových podmínek. Právě uvolněné měnové podmínky, tedy úrokové sazby nastavené na technickou nulu společně s intervenčně oslabeným kurzem koruny vůči euru, přitom zásadně přispívají ke stlačení úrokových sazeb u hypoték na historicky nízké úrovně.

Mezi zmíněné deflační faktory patří zejména opětovně klesající ceny ropy na světových trzích a související zlevnění pohonných hmot v ČR. Dalším takovým faktorem je ekonomický útlum Číny.

V nejbližších měsících nelze čekat oslabení zmíněných deflačních tendencí. Inflace v české ekonomice se bude pohybovat stále poměrně hluboko pod dvouprocentním cílem České národní banky, a ostatně i pod hodnotami, které předpokládá ve své aktuální prognóze. Nelze tudíž ani očekávat jakýkoli silnější tlak na růst úrokových sazeb u hypoték. Ty by měly zůstat víceméně na stávajících úrovních řadu měsíců.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…