Lukáš Kovanda: Ke zvýšení sazby kapitálové rezervy ČNB

22.09.2017 14:07

Proticyklická sazba kapitálové rezervy se s platností od 1.7.2018 zvyšuje ze stávající úrovně 0,5 procenta na rovné jedno procento.

Lukáš Kovanda: Ke zvýšení sazby kapitálové rezervy ČNB
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Česká národní banka zamýšlí tímto krokem snížit riziko destabilizujíciho vývoje finančního systému plynoucího z nadhodnocených cen nemovitostí. Ty aktuálně meziročně zdražují nejvýrazněji v celé EU a klíčovým zdrojem tohoto růstu jsou dostupné hypoteční úvěry a jejich nízké úrokové sazby. ČR je momentálně jednou z pouze tří zemí EU, které uplatňují kladnou sazbu kapitálové rezervy, ostatní členské státy EU ji mají nulovou. ČNB se tímto opatřením usiluje hasit požár, který pomohla založit svojí extrémně uvolněnou měnovou politikou v podobě intervenčního oslabování koruny. Ta zvýšila dostupnost hypoték a ČNB chybovala minimálně v tom, že ji udržovala déle, než měla. Překotný růst cen nemovitostí je v nezanebatelné míře důsledkem právě tohoto omylu ČNB.

Lukáš Kovanda, ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…