Lukáš Kovanda: Koruna dnes kmitala, jak americké banky pískaly

19.07.2017 20:06

Koruna v první polovině dne posilovala, jak vůči euru, tak dolaru, aby v druhé půli dne své zisky korigovala. Vůči euru zpevnila na nejsilnější úroveň od listopadu 2013, kdy ji Česká národní banka skokově oslabila při zahájení intervenčního režimu. Dnes před jedenáctou hodinou dopolední koruna krátce prolomila úroveň 26,02 koruny za euro, aby pak odpoledne oslabila až k úrovni 26,08 koruny za euro.

Lukáš Kovanda: Koruna dnes kmitala, jak americké banky pískaly
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Ke koruně se dnes zásadním způsobem vyjádřily dvě globálně významné americké banky, Bank of America a JPMorgan.

Podle Bank of America trh podceňuje možnost, že Česká národní banka v blízké době zvýší klíčové úrokové sazby. Banka očekává, že ČNB tak učiní už na svém měnověpolitickém zasedání konaném 3. srpna. Na trhy ale zapůsobila – a zájem o korunu zvýšila – také střednědobá prognóza Bank of America, podle níž ČNB bude po srpnovém zvýšení sazeb přistupovat ke zpřísňování své měnové politiky pravidelně každé čtvrtletí, dokud dvoutýdenní repo sazba nedosáhne úrovně jednoho procenta. To by znamenalo, že už příští rok ke konci června bude základní sazba na úrovni právě jednoho procenta. To je ale výrazně nad stávajícím očekáváním trhu, který většinově předpokládá, že do 30. 6. 2018 sazba vystoupá pouze k úrovni 0,5 procenta. Bank of America ovšem jedním dechem upozorňuje, že její prognóza je kriticky závislá na tom, že kurs koruny vůči euru se během následujících čtrnácti dnů udrží v blízkostí úrovně 26 korun za euro.  Rizikem pro další zvýšení sazeb, které by mělo následovat dle prognózy Bank of America ve čtvrtém kvartále, je přílišné posílení koruny, tj. konkrétně její zhodnocení pod úroveň 25,70 koruny za euro.

JPMorgan upozorňuje, že zhodnocení koruny pod úroveň 26 korun za euro je málo pravděpodobné. Při takovém zpevnění totiž vzroste pravděpodobnost, že ČNB zpřísňování své měnové politiky odloží nebo rozloží do delšího časového úseku. Dle prognózy společnosti Cyrrus po dnešním dni stoupla pravděpodobnost zvýšení sazeb 3. srpna na 60 procent. Promítá se do ní i dnešní zpráva Eurostatu, dle níž ceny nemovitostí rostly v ČR letos v prvním čtvrtletí nejrychleji v celé EU, meziročně o 12,8 procenta. To je pro ČNB o důvod navíc, aby se zpřísněním měnové politiky neotálela. Ve třetím i čtvrtém čtvrtletí 2017 by měl kurs koruny vůči euru dle Cyrrusu činit v průměru 25,80 a k dalšímu zpřísnění své měnové politiky by se po srpnovém navýšení sazeb ČNB měla uchýlit až v prvním kvartále roku 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.