Lukáš Kovanda: Navzdory brexitu vyvážíme více i do Británie, meziročně o čtyři procenta

10.04.2019 14:32

Zahraniční obchod se zbožím v únoru překonal očekávání. Jeho bilance skončila v národním pojetí přebytkem 17,6 miliardy korun, zatímco střední hodnota analytických odhadů předpokládala přebytek pouze ve výši patnácti miliard korun. Přes všechny obtíže, jimž čelí automobilový průmysl, se právě vývoz aut podepsal na příznivém výsledku zahraničního obchodu podepsal nejvýrazněji.

Lukáš Kovanda: Navzdory brexitu vyvážíme více i do Británie, meziročně o čtyři procenta
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Zahraničnímu obchodu už delší dobu svědčí poměrně slabá koruna. Ta sice zdražuje dovoz, avšak na zahraničních trzích umožňuje dobrou konkurenceschopnost a samotný přepočet utržených deviz do slabší koruny vede k nárůstu korunového objemu vývozu.

Meziročně narůstá vývoz do zemí EU o 3,8 procenta, do zemí eurozóny pak dokonce o 4,3 procenta. Do zemí mimo EU ale export jen o 0,6 procenta.

Z jednotlivých klíčových exportních destinací je za období letošního ledna a února patrný meziroční pokles vývozu v případě Turecka (o bezmála 40 procent), dále do Švédska (o skoro třináct procent), do Itálie (pokles o 8,4 procenta), Číny (pokles o 7,2 procenta) a Belgie (pokles o 2,7 procenta). Naopak se daří vývozu do asijských ekonomik Japonska a zejména Jižní Koreje nebo do Spojených států.

Vývoz do Německa, které je pro ČR z hlediska objemu naprosto klíčové, narůstá o dvě procenta. Zajímavé je, že navzdory nejistotě spjaté s brexitem se daří navyšovat export do Británie, a to meziročně o čtyři procenta.

Celkově tedy zatím český zahraniční obchod působí dojmem vyšší než očekávané odolnosti vůči napjatému mezinárodnímu ekonomickému prostředí. Tam stále číhá řada hrozeb, avšak na Česko zatím nemají fatální dopad. Je i tak v našem nejlepším zájmu, aby nejistota spjatá s obchodními válkami či brexitem co nejrychleji opadla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…