Lukáš Kovanda: Nové emisní testy EU už neblaze poznamenávají i český průmysl

02.11.2018 8:29

Podmínky v českém průmyslu se v říjnu sice dále zlepšovaly, avšak nejslabším tempem za poslední takřka dva roky. Ztráta dynamiky je patrná zejména v automobilovém průmyslu, který se potýká s poklesem nových zakázek.

Lukáš Kovanda: Nové emisní testy EU už neblaze poznamenávají i český průmysl
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Evropským automobilkám činí značné obtíže přechod na nové emisní testy, což společně s pokračujícím nasycováním zejména západoevropského automobilového trhu vede k útlumu celého automobilového sektoru.

Zvláště markantní je tento útlum v sousedním Německu, jehož ekonomika právě kvůli ztrátě dynamiky v automobilovém sektoru ve třetím čtvrtletí pouze stagnovala. Stahovala tak dolů ekonomiku celé eurozóny, jejíž růst citelně zaostal za očekáváním. A stahuje dolů také český průmysl, který je na dobré kondici německé automobilové výroby zásadním způsobem závislý.

Z důvodu poklesu dynamiky automobilového sektoru a také z důvodu možné další eskalace obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou vykazují průmyslové podniky v ČR nejnižší míru optimismu ohledně rozvoje budoucí výroby za posledních více než pět let. Podniky také trápí růst cen výrobních surovin a paliva. Evergreenem pak je nářek nad nedostatkem vhodné pracovní síly, ačkoli řady pracujících se v říjnu dále rozrostly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …