Lukáš Kovanda: Pojišťovny i letos budou sčítat miliardové škody, živly zdražují i ovoce či zeleninu

11.02.2020 11:53

Orkán Sabine ve své síle zaostal za sílou loňského orkánu Eberhard. Tato cyklona zasáhla střední Evropu v březnu 2019. Její vítr dosahoval na Sněžce rychlosti přes 206 km/h.

Lukáš Kovanda: Pojišťovny i letos budou sčítat miliardové škody, živly zdražují i ovoce či zeleninu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Sabine na Sněžce foukala rychlostí „jen“ 180 km/h. Smutným rekordmanem na území ČR tak stále zůstává orkán Kirill, který v lednu 2007 na české nejvyšší hoře rozfoukal větry do rychlosti 216 km/h. Maximální rychlost větru na Sněžce však pochopitelně není jediným parametrem z hlediska posuzování závažnosti orkánu z hlediska pojišťoven a rozsahu a objemu pojistných událostí.

Loni však Eberhard patřil jednoznačně mezi příčiny objemově nejnákladnějších pojistných událostí. Lze předpokládat, že letos podobnou roli sehraje právě Sabine. Největší pojišťovny na českém trhu, jejichž souhrnný tržní podíl dohromady představuje zhruba dvě třetiny (Česká pojišťovna, Kooperativa, Allianz, Česká podnikatelská pojišťovna), řešily loni živelní škody v objemu zhruba 4,5 miliardy korun. O rok dříve, v poněkud klidnějším roce 2018, to bylo zhruba o miliardu méně, přibližně 3,4 miliardy korun. Orkány a vichřice strhávají střechy, způsobují pád stromů na auta či obydlí, poškozují skleníky či lešení, poškozují omítku či zahradní nábytek a způsobují mnohé další druhy škod.

Kromě orkánů a vichřic způsobovalo loni z živlů rozsáhlé škody také krupobití. Jarní a letní krupobití přidělávají vrásky na čele také třeba zemědělcům. Loňská krupobití jsou tak klíčovým důvodem horší úrody ovoce, například jablek, než jaká nastala v roce 2018. Loňské a letošní vyšší ceny některých druhů ovoce v českých obchodech tak lze přičítat právě také živelním pohromám. Nejnověji zdražuje zeleninu, jako je lilek nebo salátová okurka, a to i v Česku, lednová bouře Gloria, jež zasáhla Španělsko a poničila tamní úrodu zmíněných druhů zeleniny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…