Lukáš Kovanda: Proč dramaticky zdražují jablka či hrušky?

17.09.2020 9:05

Komentář k cenovému vývoji jablek a hrušek

Lukáš Kovanda: Proč dramaticky zdražují jablka či hrušky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda
reklama

V uplynulých dvou týdnech činila průměrná výkupní cena letních odrůd jablek 19 Kč za kilogram. V případě hrušek to bylo 21,20 Kč za kilogram. Meziročně tak letní odrůdy jablek zdražují o 54,5 procenta, zatímco hrušky jsou draží o 30 procent.

Maloobchodní ceny se vyvíjely tak, jak je uvedeno v tabulce níže. Jablka meziročně zdražují o více než 66 procent, hrušky o 59 procent.

Růst cen jablek a hrušek je způsoben několika faktory.

Ovoci svědčilo suché a teplé počasí roku 2018, které bylo naopak katastrofální třeba pro pěstitele brambor. Cena jablek a hrušek se tak snížila kvůli jejich značným zásobám. Letošní počasí, kdy nejprve nastala sucha první půle jara a následně poměrně deštivé a chladné jarní a letní měsíce, přeje ovoci méně než roky 2018 nebo i 2019. Zásoby se tedy letos ztenčují, což znatelně přispívá k růstu cen ovoce. Naopak se pro změnu radují třeba zmínění pěstitelé brambor, jejichž úroda je letos dobrá. Cena brambor se tak meziročně propadá o zhruba 25 procent.

Ceny ovoce obecně vyhání nahoru také koronavirus, který zhoršil propustnost hranic a omezil konkurenci mezi evropskými ovocnáři. V jižních zemích typu Itálie nebo Španělska měli zase problém se zajištěním sezónních pracovních sil z levnějších částí světa typu severní Afriky nebo Balkánu. Tito pracovníci běžně dojíždějí do Itálie či Španělska na brigády česání ovoce, letos však ze zdravotních důvodů přijet nemohli nebo jen v omezené míře. Sklizeň se tak ve Španělsku či v Itálii prodražila. Podobně vzrostla cena vývozu ovoce do zemí typu ČR, opět kvůli hůře propustným hranicím a protipandemickým opatřením.

Koronavirus navíc vyvolal u podstatné části tuzemské veřejnosti naléhavý pocit nutnosti zdravější životosprávy, s vyšším přísunem vitamínu v přirozené podobě, což poptávce po ovoci pochopitelně též nahrálo. Na této vlně se svezli o obchodníci, kteří tak mohli dále navýšit své marže. Tento faktor ale nelze přeceňovat, neboť u zeleniny, jež je podle odborníků zdraví ještě prospěšnější než ovoce, cenový nárůst nepozorujeme.

V Česku navíc v posledních šesti letech lidem citelně rostly reálné mzdy, a to pochopitelně i ovocnářům, sadařům a dalším pracovníkům v zemědělství. V dražší ceně ovoce se kromě vyšších mezd odráží ještě také růst cen energií, v čele s elektřinou, který je stále patrný v posledních letech a měsících a ještě stále i dnes.   

Žádný strom ale neroste do nebes, ani ceny jablek a hrušek ne. Lze předpokládat, že až odezní současná kumulace prorůstových faktorů, cena jak jablek, tak hrušek zase poklesne k běžnějším úrovním.

Maloobchodní ceny (v Kč)

IX.19

IX.20

Meziroční změna (v %)

Jablka (1 kg)

29,80

49,60

66,4

Hrušky (1 kg)

34,70

55,20

59,1

Zdroj: Zdroj: ČSÚ, Trinity Bank

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
ekonom

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama
autor: PV
reklama


Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Zdeněk Lanz: Zdravotní situace je vážná, nikoliv však beznadějná

9:10 Zdeněk Lanz: Zdravotní situace je vážná, nikoliv však beznadějná

Informace našich politiků oficiálně „prosáknuvší“ do médií jsou jen pověstnou špičkou ledovce toho, …