Lukáš Kovanda: Růst mezd letos jen těsně překoná inflaci

29.05.2020 18:44

Průměrná reálná měsíční mzda v ČR v letošním prvním čtvrtletí rostla dle našeho předpokladu meziročně o 2,5 procenta. Vzhledem k 3,6procentní inflaci během prvního čtvrtletí činila průměrná mzda nominálně 34 471 korun.

Lukáš Kovanda: Růst mezd letos jen těsně překoná inflaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Koronavirová krize se projevila pomalejším nárůstem průměrné mzdy, než s jakým bylo možné počítat ještě v březnu. Krize se totiž postupně projevuje zhoršováním situace na trhu práce a růstem míry nezaměstnanosti. Ta sice podle aktuálních informací ministerstva práce a sociálních věcí činí jen 3,6 procenta, avšak během letních měsíců se dostane až do pásma pěti až šest procent.

V prvním čtvrtletí se ovšem krize na trhu práce ještě příliš neprojevila, a to jak kvůli jeho setrvačnosti, tak kvůli opatřením, která vláda začala zavádět či jejich zavedení signalizovala. Jedná se například o kurzarbeit. Platy ve veřejné sféře nebyly dotčeny už vůbec.

Za pomalejší než očekávaný nárůst průměrné mzdy v letošním prvním čtvrtletí tak může plně soukromý sektor, zejména jeho zranitelné skupiny typu agenturních pracovníku, pracovníků v pohostinství nebo třeba živnostníků v oblasti cestovního ruchu.

Reálně za celý letošní rok mzdy porostou tempem 0,5 procenta, nominální růst průměrného výdělku tak jen poměrně těsně překoná inflaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla