Lukáš Kovanda: Růst mezd letos jen těsně překoná inflaci

04.06.2020 14:57

Průměrná reálná měsíční mzda v ČR v letošním prvním čtvrtletí rostla reálně meziročně o 1,4 procenta. Vzhledem k 3,6procentní inflaci během prvního čtvrtletí činila průměrná mzda nominálně 34 077 korun.

Lukáš Kovanda: Růst mezd letos jen těsně překoná inflaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Z hlediska sociálního smíru je příznivé, že mediánové mzda rostla rychleji než mzda průměrná. Mediánová si meziročně polepšila o 5,8 procenta, zatímco průměrná nominálně o pět procent. V praxi to znamená, že o něco přivřely příjmové nůžky ve společnosti.

Koronavirová krize se projevila pomalejším nárůstem průměrné mzdy, než s jakým bylo možné počítat ještě v březnu. Krize se totiž postupně projevuje zhoršováním situace na trhu práce a růstem míry nezaměstnanosti. Ta sice podle aktuálních informací ministerstva práce a sociálních věcí činí jen 3,6 procenta, avšak během letních měsíců se dostane až do pásma pěti až šest procent.

V prvním čtvrtletí se ovšem krize na trhu práce ještě příliš neprojevila, a to jak kvůli jeho setrvačnosti, tak kvůli opatřením, která vláda začala zavádět či jejich zavedení signalizovala. Jedná se například o kurzarbeit. Platy ve veřejné sféře nebyly dotčeny už vůbec.

Za pomalejší než očekávaný nárůst průměrné mzdy v letošním prvním čtvrtletí tak může plně soukromý sektor, zejména jeho zranitelné skupiny typu agenturních pracovníku, pracovníků v pohostinství nebo třeba živnostníků v oblasti cestovního ruchu.

Reálně za celý letošní rok mzdy porostou tempem 0,5 procenta, nominální růst průměrného výdělku tak jen poměrně těsně překoná inflaci.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.