Lukáš Kovanda: Státní rozpočet vykázal nejhorší pololetní výsledek od krizového roku 2013

02.07.2019 8:39

Státní rozpočet skončil v červnu ve schodku bezmála 21 miliard korun. Jedná se o nejvýraznější červnový schodek od krizového roku 2013. Loni schodek za první pololetí činil takřka šest miliard korun.

Lukáš Kovanda: Státní rozpočet vykázal nejhorší pololetní výsledek od krizového roku 2013
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Do hospodaření státního rozpočtu výrazně promlouvají prostředky z fondů EU. Loni v prvním pololetí přišlo z rozpočtu EU ještě posledních více než dvacet miliard korun vztahujících se k programovému období let 2007 až 2013. Tyto peníze letos chybí. Česká republika naopak zrychluje čerpání evropských peněz, aby před koncem běžícího programového období v příštím roce stihla vyčerpat uspokojivou část sumy přidělené pro programové období let 2014 až 2020. S rychlejším čerpáním se pojí nutnost navyšování výdajů na spolufinancování, přičemž meziročně toto navýšení představuje bezmála 14 miliard korun. Po očištění o vliv evropských peněz je letošní červnový schodek jen o 5,6 miliardy korun nižší než podobně očištěný schodek za první pololetí loňského roku.

Meziročně stát na daních a odvodech vybírá o bezmála sedm procent více než loni. Je ovšem patrný tlak citelného loňského plošného přidávání státním zaměstnancům a také tlak navyšování důchodů. Navýšení rozpočtových výdajů je za první pololetí vyšší než desetinové, zatímco vláda za celý rok počítá s navýšením jen o zhruba osm procent. Navíc zatím za plánem zaostává inkaso DPH. Vláda počítá, že za letošek vybere na DPH o bezmála sedm procent více peněz než loni, avšak za první pololetí vybrala na této dani meziročně pouze o tři procenta více. Důvodem je zčásti horší makroekonomický výkon, než s jakým vláda počítala.

V druhé polovině je roku je třeba „tradičně“ počítat se zhoršením výsledků jednotlivých měsíčních plnění rozpočtu. Výsledné saldo by se mělo pohybovat ve schodku 35 miliard korun, a tedy „se vejde“ do rozpočtovaného schodku 40 miliard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…