Lukáš Kovanda: Trump dohodou s Mexikem ukazuje, že umí ustoupit. Pod tlakem se ocitají Kanada a Čína

28.08.2018 17:34

Asijské i evropské trhy dnes svým růstem opatrně přivítaly dohodu mezi Spojenými státy a Mexikem, která se nadále drží základní koncepce úmluvy NAFTA z roku 1994. Tu americký prezident Donald Trump „shodil ze stolu“, protože je podle něj pro USA krajně nevýhodná.

Lukáš Kovanda: Trump dohodou s Mexikem ukazuje, že umí ustoupit. Pod tlakem se ocitají Kanada a Čína
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Rýsující se dvoustranná dohoda umožní americkým firmám nadále působit v Mexiku v bezcelním režimu. Zásadní změny oproti původní úmluvě NAFTA se týkají několika oblastí, nenarušují však její jádro. Nově se například bude muset minimálně 75 procent hodnoty automobilu vyrobit v USA nebo Mexiku, aby nulová cla mohla být uplatněna.

Dosud – v rámci NAFTA – tato hodnota činí 62,5 procenta. Opatření je tak namířeno zejména proti dovozu asijských součástek. Trumpova administrativa původně žádala, aby daná hodnota činila dokonce 85 procent. USA také částečně ustoupily z jiného svého požadavku, a sice aby se úmluva znovu dojednávala každých pět let s možnosti zrušení v případě krachu jednání. Mexiko zase souhlasí s tím, že 40 až 45 procent hodnoty vyrobeného automobilu bude muset být vyprodukováno dělníky se mzdou minimálně šestnáct dolarů na hodinu.

Trump tím na svoji stranu získává podstatnou část odborů, které patří k vůbec nejhlasitějším kritikům úmluvy NAFTA. Americký prezident tedy signalizuje, že přes ostrá slova je nakonec schopen ústupků. Trhy očekávají, že podobně konsensuálně bude jednat i ve vztahu k EU. To je právě nabíjí opatrným optimismem.

Pod tlakem se nyní ocitají zejména Kanada a Čína. Kanada se musí rychle rozhodnout, zda se k dohodě mezi USA a Mexikem připojí. Peking zase musí počítat s tím, že se po odeznění obchodního napětí mezi USA a EU a mezi USA a Mexikem a zřejmě nakonec právě i Kanadou soustředí Trumpova pozornost na zbývající „frontu“ jeho potenciální obchodní války, tedy na frontu čínskou. Zde se zřejmě bude bojovat mnohem déle a mnohem lítěji. Washington totiž bude mít po nalezení nového konsensu jak v obchodním vztahu s EU, tak se svými sousedy „volnější ruce“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…