Lukáš Lhoťan: Halíku, Halíku, co jste to zase provedl?

14.10.2015 15:04

Lidové noviny zveřejnily před několika týdny text profesora Tomáše Halíka, který obsahoval faktickou hrubou chybu a je jen otázkou, jestli jde o neznalost či záměr? Profesor Halík totiž v textu vlastně hájí šíření islámu v Evropě.

Lukáš Lhoťan: Halíku, Halíku, co jste to zase provedl?
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Text pod názvem „ROZUM A VĚCNOST MÍSTO HYSTERIE A PANIKAŘENÍ - Pozor na paušální soudy o islámu“ je dostupný i na webu pana profesora Halíka a tvrdí v něm, že: „Zavedou přistěhovalci pro Čechy právo šarí'a, jak jsme denně strašeni na internetu? Šarí'a je právo náboženské a platí jen pro muslimy – obdobně jako talmudická halacha platí jen pro Židy. Židé a křesťané ani v muslimských zemích nebyli nikdy šarí'ou vázáni, řídili se vlastním právem.“

Toto tvrzení pana profesora Halíka je velký omyl a lež. Islámské právo, tedy hlavně jeho zákony týkající se společnosti, platí nejen pro muslimy, ale i nemuslimy. Nemuslimové, židé a křesťané, mají právní autonomií pouze v určitých omezených oblastech.

Naopak, pokud vznikne nějaký spor v rovině nemuslim versus muslim, tak se automaticky rozhoduje podle islámského práva. Například děti z manželství muslima a nemuslimky, jsou automaticky muslimové a musí se tak vychovávat (Podrobně to i s odkazy na muslimské prameny dokládám v knize Ježíš Kristus a islám). Pokud muslim zabije nebo zmrzačí nemuslima, tak nesmí být potrestán fyziky, ale pokud nemuslim ublíží muslimovi, může být potrestán fyzicky.

V samotné oblasti islámského práva věnované právům křesťanů a židů, je islámským zákonem židům a křesťanům zakázáno šířit křesťanství či judaismus mezi muslimy, veřejně praktikovat své náboženství mimo jejich ghetta apod.

Islámskému právu se v češtině věnuje rozsáhla práce právníka Jana Potměšila – Šária, úvod do islámského práva. A i tato publikace usvědčuje Tomáše Halíka z omylu či záměrně lži? Hovořím otevřeně o tom, že je možná i varianta, že profesor Halík záměrně čtenářům Lidových novin lže, protože je pro mne nepochopitelné, že by takto vzdělaný člověk, vedoucí dialog s islámem, neznal tak závažnou věc, jako je problém islámského práva.

Profesor Tomáš Halík ve zmiňovaném článku obhajoval příliv uprchlíku, běženců či imigrantů – jakkoliv je označíte, a vystupoval proti předsudkům, lžím o islámu apod. Nemůže se ovšem divit, že je vnímán jako kolaborant s islamizací a obhájce šíření islámu v Čechách a na Moravě, když jeho texty obsahují tak zásadní chyby. Přitom ona chyba s islámským právem je natolik hrubá, že by se ji neměl dopustit student religionistiky či sociologie a ne, že se ji dopouští (vědomě či nevědomě) sám profesor!

Citace z jeho oficiálního životopisu:

Mons. prof. PhDr. Tomáš Halík, Th.D. (1948) je profesorem Filozofické fakulty UK (přednáší filozofii a sociologii náboženství).

O islámském právu v češtině:
http://prestupky.blogspot.cz/2010/04/i-islamske-pravo-saria-uvod-charakter.html

Více o islámském právu v angličtině zde:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sharia
http://wikiislam.net/wiki/Islamic_Law

Myslím si, že by naši občané měli nastudovat co nejvíce informací o islámu, aby je podobné nepravdy z úst lidí, jako je profesor Tomáš Halík, nemohly zmást. Jinak se naším občanům bude profesor Tomáš Halík dále vysmívat ...

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…