MSB Legal: Jaký je skutečný účel auditu?

17.07.2012 19:05

Tiskové prohlášení Advokátní kanceláře MSB Legal v.o.s. („AK“) ve vztahu k auditu DPP.

MSB Legal: Jaký je skutečný účel auditu?
Foto: red
Popisek: Partner MSB Legal Marek Stubley

AK byla bývalým managementem Dopravního podniku hl. m. Prahy, a.s. („DPP“) požádána o právní stanovisko ohledně způsobu provádění tzv. auditu vybraných zakázek DPP, jež je realizován ze strany Mgr. Václava Lásky a spolupracujících osob.

Aniž by AK chtěla jakkoliv komentovat předběžné závěry tohoto tzv. auditu již dnes prezentované v médiích, pozastavuje se nad způsobem provádění takového „šetření“ a prezentace jeho „závěrů“. AK má za to, že pokud je dotčený „audit“ prováděn na základě veřejně dostupné Smlouvy o poskytování právních služeb uzavřené mezi hl. m. Prahou a Mgr. Václavem Láskou a dále předložených dokladů (tedy dopisu primátora hl. m. Prahy adresovaného GŘ DPP, kterým primátor oznamuje zadání auditu a dále interního pokynu GŘ DPP ukládajícího všem zaměstnancům povinnost součinnosti), jsou veškeré informace a doklady takto předávané osobám provádějícím audit poskytovány protiprávně. Zadání tohoto tzv. auditu trpí výraznými procesními vadami a GŘ DPP nebyl bez dalšího oprávněn umožnit Mgr. Václavu Láskovi (tím méně dalším spolupracujícím osobám, jež ani nemají jakoukoliv povinnost mlčenlivosti) přístup do prostor DPP a k dokumentům, jejichž obsah je navíc v řadě případů kryt obchodním tajemstvím.

Jakkoliv nechce AK komentovat konkrétní výběr osoby provádějící audit, považuje však za důležité upozornit, že se nejedná o žádný sofistikovaný forenzní audit, ale pouhou právní analýzu, metodika jejíhož provádění není (na rozdíl od forenzního auditu) regulována jakýmikoliv předpisy. V kontextu toho je více než zarážející, jak mohou v médiích padat kategorické závěry o předražení zakázek či způsobení škody, když je patrné, že právník (provádějící tento audit) není vůbec odborně kvalifikován činit jakékoliv závěry k ekonomické podstatě těchto vztahů.

Přinejmenším tato, ale i další zjištění pak nutí k zamyšlení, jaký má být skutečný účel tohoto auditu a zda se má opravdu jednat o nezávislé odborné stanovisko prověřující hospodaření bývalého managementu nebo pouze o populistický či politický krok sledující partikulární cíle, jež se skutečným zájmem o transparentnost hospodaření DPP nemají nic společného.   

V Praze, dne 17.7.2012

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla