Marcel Winter: Dvacet pět let veřejně chráním Vietnamce žijící u nás

07.12.2022 7:35 | Komentář

Pozdravný projev účastníkům 24. valné hromady ČVS

Marcel Winter: Dvacet pět let veřejně chráním Vietnamce žijící u nás
Foto: archiv MW
Popisek: Marcel Winter

Vážení a milí přátelé, zejména nyní, když ze zdravotních důvodů žiji v Domově pro seniory v Mladých Bukách u Trutnova, tak si zde na mnoho zážitků ze svého 74letého života vzpomínám. 

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
Například na založení naší Česko-vietnamské společnosti před 25 roky, nebo na mnohá setkání s vietnamskými přáteli na jejich akcích, zejména na čtyřech veřejných demonstracích proti nezákonné čínské okupaci Spratlyho souostroví a Paracelských ostrovů, či proti nezákonnému umístění čínské vrtné plošiny ve výsostných vodách Vietnamu, na kterých jsem vždy jako jediný zástupce české organizace veřejně přednesl podpůrný projev naší Česko-vietnamské společnosti. Nikdo jiný z českých organizací to nikdy neudělal.

Vzpomínám, jak jsem 20. března 2015 jednal s tehdejším 1. místopředsedou vlády a ministrem financí ČR Ing. Andrejem Babišem a požádal jsem ho, aby se veřejně podnikajícím Vietnamcům veřejně omluvil, neboť většina z nich řádně platí daně. Byl jsem úspěšný a Ing. Babiš to ihned po našem setkání udělal a druhý den byla jeho omluva Vietnamcům zveřejněna v českém celostátním tisku. Dne 1. února 2018 mi dopisem odpověděl na moji písemnou žádost tehdejší premiér ČR Ing. Andrej Babiš, když jsem ho jménem ČVS požádal, aby ČR umožnila Vietnamcům přijít k nám pracovat a aby se zvětšila pro vydávání víz Vietnamcům kapacita velvyslanectví ČR v Hanoji a byl proto nově zřízen generální konzulát ČR v Hočiminově Městě.

Nikdy nezapomenu jak jsem 2. července 2016 předal humanitární a charitativní dar ČVS v hodnotě 80 000 korun 115 dětem chudých vesnických horalů národnostní menšiny Hmong v Xa La Pan v okrese Huong Khuong v provincii Lao Cai. Učebnice, sešity, propisovací tužky, nosič na jídlo, trička, pláštěnka, holínky a k tomu bonbony i krabice instantních polévek udělaly obdarovaným dětem i jejich rodičům velkou radost. Rád vzpomínám, jak se ČVS podařilo vybrat 637 000 korun na úhradu léčení těžce nemocného vietnamského novorozence malého Do Anh Tai z Varnsdorfu a zajištění jeho převezení i jeho doprovázející matky do nemocnice v Praze. Aby se již nikdy nic podobného neopakovalo, inicioval jsem u Pojišťovny VZP vznik zdravotního pojištění pro těhotné Vietnamky i další cizinky s názvem Gravidita, které hradí náklady léčení nemocného novorozence až do výše půl milionu korun.

Plných 25 let veřejně chráním Vietnamce žijící u nás. Zveřejňuji v českém celostátním tisku články informující veřejnost o příkladných aktivitách Vietnamců v ČR. Veřejně již 25 let bojuji proti paušalizování negativ některých jednotlivců na celou vietnamskou komunitu. Každý rok je mi zveřejněno několik desítek článků i rozhovorů se mnou v českých sdělovacích prostředcích.

Dnes slavíme 25 let naší činnosti a tak bych mohl připomínat mnohé další aktivity, například spolupráci se Svazem Vietnamců v ČR, třeba s tradičním předáváním největšího poháru kolektivnímu vítězi každoročního velkého mezinárodního tenisového turnaje Praha Open.

Chci všem členům naší Česko-vietnamské společnosti poděkovat za členství a pomoc při realizaci našich aktivit. I když náš stát ČR naší ČVS neposkytuje žádné finanční dotace pro naši činnost a proto všichni v ní pracujeme zadarmo, já již 25 roků, máme v České republice mnoho příznivců. To dokazuje zájem o webové stránky naší ČVS, ale také o moji stránku na facebooku, na které mám 5 000 převážně vietnamských přátel. Vietnamci žijící v ČR a prohlubování hospodářské spolupráce ČR s Vietnamem jsou 25 let smyslem mého života. Vietnamským přátelům zejména dnes o stříbrném adventním víkendu, kdy se zapaluje na adventním věnci třetí svíčka s názvem PŘÁTELSTVÍ, upřímně vzkazuji: "VŽDY JSEM BYL S VÁMI, JSEM S VÁMI A VŽDY BUDU S VÁMI!"

Vážení přátelé, všem Vám přeji moc krásné vánoční svátky, plné lásky, pohody, porozumění i rozzářených očí dětí nebo vnoučat a také všem přeji opravdu hodně zdraví. Zdravím Vás všechny a rozloučím se s Vámi slovy jedné písně: "O VÁNOCÍCH AŽ USLYŠÍŠ ROLNIČEK ZVONĚNÍ, STROMEČKU VÁBENÍ, BUDEM SI BLÍŽ ...".

Váš Marcel Winter
Čestný předseda Česko-vietnamské společnosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty