Marcel Winter: Pane premiére Fialo, prohlédnete si v Hanoji elektrobusy?

17.04.2023 16:28 | Komentář

Téměř 100 milionový Vietnam má zájem koupit si i druhých 12 moderních českých letadel L-39NG z Aera Vodochody, což může snížit náš dvacetkrát menší export než činí náš dovoz z Vietnamu. Aby se roční vzájemná obchodní bilance, která činí 2,4 miliardy USD, pro ČR konečně zlepšila považuji za nutné na základě mých 48 návštěv Vietnamu veřejně otevřeně sdělit, že české firmy mají ve Vietnamu velké šance, ale potřebují kvalitní aktuální marketing, účinnou propagaci a moderní prezentaci na největších mezinárodních vietnamských veletrzích. Velmi by pomohlo otevření "Českého centra" nebo "Českého domu" ve Vietnamu.

Marcel Winter: Pane premiére Fialo, prohlédnete si v Hanoji elektrobusy?
Foto: archiv MW
Popisek: Marcel Winter

Velvyslanec České republiky ve Vietnamu Hynek Kmoníček v deníku E15 letos 15. března uvedl: "Vietnam je 15. nejlidnatější země světa a 200 000 lidí zde mluví česky. A to tu nevysvětlitelně dosud nemáme České centrum. To musí konečně vzniknout, cítím, že jim to prostě lidsky dlužíme." Naprosto souhlasím a dodávám, že již v roce 2006 a znovu v letech 2012 i 2019 jsem žádal MPO ČR, aby se otevřel "Český dům" v Hanoji a dokonce jsem našel solidního vietnamského partnera, který měl zájem polovinu nákladů na úhradu pronájmu a vybavení Českého domu v Hanoji uhradit. Měl jsem praxi s otevřením a provozem nabídkové prodejny "First Czech Show-room" v Hanoji, kterou jsem měl spolu s vietnamským Machinoimportem a české firmy do ní posílaly do komise své výrobky. V případě jejich účasti na veletrzích ve Vietnamu jim odpadly velké náklady na dopravu. Navíc zájemci si mohli české výrobky v nabídkové prodejně v hanojské čtvrti Cau Giay nejen prohlédnout, ale také koupit i po skončení veletrhu. Bohužel privatizace Machinoimportu tuto moji proexportní aktivitu ukončila.

Vietnam se rychle vyvíjí a právem patří mezi 40 největších ekonomik světa, například v Hanoji, Hočiminově Městě i na ostrově Phu Quoc jezdí vietnamské inteligentní elektronické autobusy "VinBus", které vyrábí a montuje společnost VinFast Company (člen velkého konglomerátu VinGroup) v automobilovém výrobním komplexu v Hai Phongu, kde vyrábí také inteligentní moderní elektrické osobní automobily, které od loňského 5. prosince již prodává VinFast v Kolíně nad Rýnem v Německu a v Paříži ve Francii. VinFast je velmi aktivní i v USA.

Moderní 25 místný "VinBus" pro 72 cestujících je u řidiče vybaven kamerou (AI), která sleduje chování řidiče a "VinBus" cestujícím nabízí WiFi i dobíjecí port USB. Na baterie s kapacitou 281 kWh ujede elektrobus 260 km. Baterie je plně nabita za dvě hodiny. Dobíjecí infrastrukturu je již možné si prohlédnout v Německu, ve Francii a také v Nizozemsku. Doporučuji panu premiérovi a početné delegaci podnikatelů si vietnamské ekologické elektronické autobusy "VinBus" prohlédnout, protože i u nás by jistě našly uplatnění.

Vietnam je překrásná, mírumilovná i bezpečná země mnoha našich přátel a pro naše podnikatele brána do Asie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.