Marcel Winter: Premiéři Česka a Vietnamu spolu jednali v Bruselu

17.12.2022 9:32 | Komentář

Premiér České republiky Petr Fiala a premiér Vietnamu Pham Minh Chinh spolu jednali 14. prosince v Bruselu na okraj obchodního summitu ASEAN-EU. Vietnamský předseda vlády Pham Minh Chinh při jednání s českým premiérem Petrem Fialou zdůraznil, že Vietnam je ochoten vytvořit podmínky pro vstup klíčových exportních produktů České republiky, jako jsou křišťál, pivo, potraviny, vybavení, stroje a náhradní díly, aby se dostaly na vietnamský trh a apeloval, aby ČR usnadnila dovoz vietnamského textilu a oděvů, obuvi, zemědělských produktů, mořských plodů a tropického ovoce. Vyzval také ČR, aby posílila vzdělávací spolupráci s Vietnamem, zejména aby poskytla více stipendií svým studentům.

Marcel Winter: Premiéři Česka a Vietnamu spolu jednali v Bruselu
Foto: archiv MW
Popisek: Marcel Winter

Premiér Petr Fiala uvedl, že obě země by měly prohloubit své bilaterární vazby, efektivně implementovat dohodu EVFTA, brzy podepsat memorandum o porozumění a spolupráci v automobilové dopravě, včetně elektrických automobilů a zintenzivnit spolupráci v oblasti národní obrany. Poznamenal také, že doufá v brzké zřízení přímé letecké trasy mezi oběma zeměmi, aby se zlepšila výměna mezi lidmi a podpořil cestovní ruch.

Premiér Pham Minh Chinh pozval premiéra Petra Fialu k návštěvě Vietnamu, který pozvání s potěšením přijal. Vietnamský premiér se v Bruselu setkal celkem se 13 zahraničními lídry a partnery, kromě setkání s Petrem Fialou například s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen, předsedou Evropské rady Charlesem Michelem, německým kancléřem Olafem Scholzem, italskou premiérkou Giorgií Meloniovou, portugalským premiérem Antóniem Costou, nizozemským premiérem Markem Ruttem, polským premiérem Mateuszem Morawieckim, rumunským prezidentem Klausem Iohannisem, řeckým premiérem Kyriákosem Mitsotákisem, lucemburským premiérem Xavierem Bettelem, chorvatským premiérem Andrejem Plenkovičem a litevským prezidentem Gitanasem Nausedou.

Dovolím si jen dodat, že dohoda o volném obchodu mezi EU a Vietnamem platí přes dva roky, již od 1. srpna 2020, a mnoho zemí z EU ji velmi efektivně využívá. Na základě svých 48 návštěv Vietnamu doporučuji panu premiéru Fialovi, aby nezávazné memorandum vždy nahradil konkrétními přesnými dohodami, smlouvami a kontrakty. Zavedení přímé letecké linky Bamboo Airways Hanoj-Praha je závislé na zavedení rychlejšího vydávání víz do ČR na konzulátu velvyslanectví ČR v Hanoji nejen pro vietnamské turisty, ale pro všechny zájemce o letenky, protože letadla nemohou létat prázdná. Pan premiér Fiala by měl nahradit svého poradce pro Vietnam a rady teoretiků nahradit doporučeními nás praktiků, kteří velmi dobře známe téměř 100 milionový perspektivní vietnamský trh a něco pozitivního pro ČR i Vietnam jsme již ve Vietnamu dokázali.

Marcel Winter

Čestný předseda Česko-vietnamské společnosti

Nositel 16 zlatých medailí z největších mezinárodních veletrhů v Hanoji Vizionář roku 2012 v ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…