Marcel Winter: Ví ministr Dienstbier, o čem mluví?

17.09.2015 21:41

Vykřikovat do světa, že díky našemu průmyslu se nám podaří integrovat a zajistit práci 15 000 uprchlíkům, je nezodpovědné. Běženci neumí česky, většina nemá potřebnou kvalifikaci a nikdo nezjišťoval, zda jsou ochotni se kvalitně rekvalifikovat - vyučit na soustružníky, frézaře, brusiče, obráběče na CNC strojích, nebo svářeče.

Marcel Winter: Ví ministr Dienstbier, o čem mluví?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jiří Dienstbier

Pokud se jim nabídne jen pomocná práce ve strojírenství (odvoz třísek od obráběcích strojů, dělník ve skladu apod.), tak není zjištěno, zda tyto pomocné práce u nás s nízkým výdělkem budou chtít vykonávat. V západních zemích EU si za posledních 5 let našlo práci jen 20% emigrantů a to o něčem svědčí. Nevím, zda pan ministr Jiří Dienstbier, nebo zástupci neziskových organizací zaměřených na pomoc migrantům, jsou vyučení v některém Svazem průmyslu ČR požadovaném strojním oboru, zda vůbec vědí, že vyučit někoho obráběčem kovů trvá 3 roky a před tím se musí naučit česky.

Sám jsem v totalitě pracoval jako brusič v ČKD Naftové motory v Praze 5, jako obráběč na transferech v automobilce Škoda Mladá Boleslav nebo jako svářeč v Akumě Mladá Boleslav, vždy jako úkolový dělník. Jsem vyučený soustružník kovů se strojní maturitou a po roce 1989 jsem byl prvním manažerem SOU v ČSFR v SOU strojním ČKD v Praze 9. Vím tedy oproti teoretikům z různých státem dotovaných neziskových organizací, kteří nemají znalosti z dělnické praxe, protože se nikdy jako kvalifikovaní dělníci neživili, o čem mluvím i jak náročné jsou kvalifikované dělnické strojní obory. V letech 1992- 4 jsem zde zastupoval největší německou vzdělávací i rekvalifikační společnost FAA Hamburk a tak vím, že ani v Německu není možné z bývalého prodavače banánů, pohlednic nebo triček vychovat za pár měsíců kvalifikovaného soustružníka, svářeče, ale ani instalatéra. Navíc u nás bývalý ministr školství Ivan Pilip zrušil v nulté vlně privatizace našeho školství 108 učilišť. Plně chápu zájem mnoha neziskových organizací zabývající se péčí o emigranty o co největší počet uprchlíků u nás, když jak přiznaly v televizi 70-80% státních dotací jde na jejich výdaje a mzdy. Odborná rekvalifikace naprosté většiny emigrantů bude žádoucí a nutná, ale je nutné od uprchlíků vědět, zda požadované práce, včetně rekvalifikace, budou ochotni u nás vykonávat.

Celkem 104 000 volných pracovních míst na našem trhu práce je výzvou, ale je nutné se podívat jaké pracovníky s jakým vzděláním a někdy i s požadovanou případnou praxí naše podniky marně hledají. Nelze proto slibovat, že 15 000 uprchlíků u nás najde práci, když nevíme, zda nejen neziskovými organizacemi nabízené kurzy češtiny, ale hlavně delší potřebnou odbornou rekvalifikaci i nabízené dělnické povolání budou chtít běženci zde vykonávat a zda vůbec budou chtít u nás zůstat. A má náš stát připraveno ubytování, nebo byty pro rodiny, pro takový počet uprchlíků v místě jejich budoucí práce?

Jinak kvalifikovaní zámečníci, montéři, svářeči, zedníci nebo švadleny z Vietnamu, s předchozím základním kurzem češtiny ve VSR, mohou našemu průmyslu rychle legálně na základě zaměstnaneckých karet pomoci a stačí jim u nás jen ubytovna. To pro srovnání.

Autor komentáře je předsedou Česko-vietnamské společnosti - www.cvs-praha.cz

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo

8:29 Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo

V posledních dnech většině občanů pohnulo žlučí vyjádření starosty pražské části Řeporyje Pavla Novo…