Marek Lichtenberk: Přiostruje se - boj o křesla v Radách ČT a ČRo vrcholí

26.03.2014 17:30

Souboj o křesla radních České televize a Českého rozhlasu připomíná boxerský souboj týmů napříč váhami. Na první kola do ringu nastoupily váhy muší a bantamové, pak se nechaly vystřídat solidním veltrem či střední váhou a v závěrečné bitce už trenéři sází na sto a více kilové goliáše. Už dávno se také přestalo bojovat gentlemansky, v ringu začínají padat rány pod pás a boxeři si do rukavic strčili každý minimálně jednu podkovu, aby to mělo větší říz. Jako houby po dešti se v médiích objevují články, ve kterých je propírán ten či onen kandidát.

Marek Lichtenberk: Přiostruje se - boj o křesla v Radách ČT a ČRo vrcholí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

V Parlamentních listech nedávno obsáhle okomentoval některé z nich Petr Žantovský. Jako mediální odborník se ostře opřel do „konfliktní“ Petry Procházkové kvůli jejímu angažmá v ČT. Kolizi zájmů vidí i u Romana Proroka a kolizi osobností pak v případě Vladimíra Kuby, bývalého ředitele televize Barrandov, který mírně řečeno nemá dobré vztahy se současným ředitelem ČT Dvořákem. Za bizarní (v čemž nezbývá než souhlasit) pak označuje pokus o návrat Radka Mezuláníka, „slavného vedoucího diplomové práce paní Nagyové“. Především kandidátům do rady ČT se minulý týden věnovala i filmová dokumentaristka Olga Sommerová v Mladé frontě Dnes.  Povzdechla si nad zpolitizovaným systémem volby a absencí odborníků a osobností mezi finálně nominovanými uchazeči.

Ještě těžší kalibr se objevil v Echu 24, které zaujal svou minulostí Jan Krůta kandidující do Rady ČRo. Připomíná se zde jeho spoluautorství u (čtyřicet let starého!) článku, který byl v roce 1976 součástí kampaně komunistického režimu proti kapele Plastic People a undergroundu. Krůtu, textaře zpěváka Dalibora Jandy a někdejšího člena KSČ prý do rady prosazuje hnutí ANO. Martin Kolovratník, který má za stranu Andreje Babiše vyjednávání o kandidátech na starosti, to podle Echa 24 popřel. Někteří koaliční poslanci zase obdrželi informace poškozující jiného jeho favorita a bývalého kolegu z Českého rozhlasu - Oldřicha Šestáka, který je údajně obchodně napojený na soukromou mediální skupinu Lagardere.

Zůstalo tak jen málo lidí, na které se „nic nenašlo“ a které neprovázejí aféry či zpochybnění. Přes všechny námitky pana Žantovského by pro Radu ČT mohla být přínosem Petra Procházková. Těžko si lze představit, že by rozhodovala na politickou objednávku či byla zaujatá a jednostranná. A koho dál? Přednost by měli mít lidé s vlastním názorem, kteří nebudou jen papouškovat názory někoho jiného a nebudou se bát vlastní odpovědnosti. Takovými by mohli být třeba Václav Dvořák či Richard Hindls, snad i Hana Moučková. Stejně tak by do Rady ČRo byly zřejmě vhodnější osobnosti, které něco dokázaly v jiných oborech, jako je veslař a olympijský medailista Václav Chalupa, spisovatelka Lenka Procházková nebo rocker Mikoláš Chadima.

Poslední mediální direkty znovu dokazují, že současný systém nominace a volby televizních a rozhlasových radních není zdaleka dokonaly. Nahrává více bezbarvým „odborníkům“, jejichž hlavní předností je buď poslušnost nebo profesní léta strávená po boku toho či onoho poslance. Neposlušní a výrazní kandidáti to nebudou mít při volbě lehké. Bohužel. Ring volný!

Marek Lichtenberk, Slabiky.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…