Marek Řezanka: Kdo všechno křísí TOP…

05.05.2017 20:18

Kdo by se najednou objevil v České republice a neznal by souvislosti, mohl by si myslet, že premiér Sobotka odstupuje kvůli neudržitelným poměrům v ČSSD. Krátce po jeho slovech totiž zasahovala policie a v jejím hledáčku jsou mimo jiné politici sociální demokracie.

Marek Řezanka: Kdo všechno křísí TOP…
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka demisi nedoručil. Na Hradě to ovšem nevěděli, ceremoniál před kamerami uspořádali

Někdo by dotyčnému musel vysvětlit, že policie sice zadržela pana Březinu z ČSSD, který pro své minulé nezdary slavil velkolepý comeback do vysoké politiky, ale pan premiér odstupuje kvůli panu Babišovi, po kterém zatím policie nejde a kterého zatím nezadržela.

Dále by dotyčnému sdělil, že pan premiér podal demisi za celou vládu, třebaže o tom žádný ministr neměl ani tušení – a mnohý člen vlády s touto demisí nesouhlasí.

A nakonec by ho dorazil trumfem, že pan premiér šel sice na Hrad podat demisi, ale ve skutečnosti vlastně jen chtěl oznámit, kdy že tu demisi podá. Pokud se mu to do té doby nerozleží v hlavě.

Prezident republiky tyto velkolepé tanečky „Koloběžky Sobotky“ ocenil slovy: „Demise poškozuje sociální demokracii, protože jak ji má volič podporovat, když její vlastní premiér skládá zbraně… Demisi samozřejmě přijmu, protože když chce předseda vlády rezignovat, nechť rezignuje. Dovedu lidsky pochopit, že je unavený, ale nedovedu pochopit to zbabělé kličkování“.

Ano, máme tu hnutí, které bylo téměř po celou dobu vlády napojeno na média. Ano, můžeme se bavit o oligarchizaci politiky. Ale zdaleka nám nemůže stačit jméno pana Babiše. Pokud stačí, znamená to, že k sobě nejsme upřímní a na naši politickou scénu s různými dalíky, rittigy, janoušky, houskami, bakaly či pokornými v pozadí hledíme příliš selektivně.

Někdo může hlavě státu vyčítat, že se zastala pana Babiše (a ne poprvé). Osobně prezidentův postoj vůči premiérovi Sobotkovi čtu následovně: Jedná chaoticky, nedůvěryhodně, nekonsistentně. Pokud chtěl podat demisi celé vlády, měl mít její svolení. Jestliže se již pro podání demise rozhodl, měl ji jít neprodleně podat – a ne že půjde na Hrad oznamovat, že někdy v květnu ji donese (a nebo třeba také ne). M. Zeman panu Sobotkovi nastavil možná drsné zrcadlo, ale obávám se, že reálné. Takto by si předseda vlády jednoduše počínat neměl. Diskredituje tím nejen sebe, ale celou stranu i vládní kabinet. Pokud je pro něho pan Babiš nepřijatelný, měl to dát srozumitelně najevo již loni – anebo raději zůstat v opozici.

Média šíří pravdu?

Panu Babišovi je právem předhazováno, že ovlivňoval média. Když něco vlastníte, tak to i ovlivňujete. Aby ale pravda byla úplná, měl by někdo dodat, že média jsou vlastněna buď nadnárodními korporacemi (viz USA), či národními oligarchy (jako je tomu v ČR). A že každý vlastník si pak diktuje, o čem se jak píše – a hlavně, o čem se nepíše vůbec. Kromě pana Babiše naše mínění ovlivňovali pánové: Bakala, Křetínský, Tkáč, Dospiva, I. Valenta, pan Soukup či anonymní sponzoři (jako je tomu u Svobodného fóra, které nepíše proti panu Kalouskovi, ale výhradně proti pánům Babišovi a Zemanovi – jistě z čiré dobroty a svobodného smýšlení).

Jeden hot…

V tuto chvíli se rozhořel jasně daný politický boj. Na jedné straně tu máme mimořádně asociální TOP 09, která za sebou jaksi stále vleče Starosty a nezávislé, byť ti se nyní paktují s lidovci. KDU-ČSL se jen tak vládních lavic zbavovat nebude, zvláště, pokud by P. Bělobrádek ucítil vůni premiérského křesla. Ve svazku se STAN se ho již patrně v dohledné době nedočká.

TOP 09 požaduje termín voleb již v červnu. Tři roky v opozici sice nebyla skoro vidět – že se pan Kalousek dal v podstatě na modlení (tedy, vztyčil tibetskou vlajku a poté, kdyby vyvážel zbraně kyjevskému režimu, vykřikoval, že hájí lidská práva). Teď má jedinečnou možnost se zviditelnit. Očernit, koho půjde – a povstat z popela, až voliči půjdou k urnám.

Na straně druhé máme Miloše Zemana, jenž se asi nejúčinněji vůči zmíněné TOP 09 vymezuje. Miloš Zeman si předčasné volby nepřeje – a evidentně nevidí jediný důvod pro revitalizaci tohoto subjektu ze strany ČSSD.

Je libo pana Kalouska?

Jak se zachovají jednotlivé parlamentní strany. Podpoří pana Kalouska a předčasné volby, nebo se postaví na stranu pana Zemana a řádných voleb v říjnu?

Nemělo by nám uniknout, že odbory pod vedením pana Středuly usilují (na rozdíl od pana Kalouska a TOP 09) o prosazení některých důležitých prosociálních zákonů. Josef Středula a ČMKOS (jejichž vlajkovou lodí je projekt: Konec levné práce) si uvědomují potřebnost několika měsíců do řádných voleb. A také jim dochází, že by toto období ještě šlo využít k důležitým politickým rozhodnutím. Ve prospěch nás, občanů:

„Mítink se uskuteční v kontextu voleb do Poslanecké sněmovny. Budeme mít porovnání všech volebních programů. Před volbami bude několik hodně zajímavých měsíců", uvedl Josef Středula.

Toto by měli mít na paměti sociálně demokratičtí poslanci, než je napadne hlasovat pro předčasné volby. Dali by tím totiž jasně najevo, jak vážně sociální politiku myslí. Nebo jsou snad přesvědčeni, že s pár procenty po volbách prosadí jediný sociální zákon, a to s TOP 09 či ODS či Realisty po boku?

To samé platí také pro poslance KSČM.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik zopakoval, že komunisté chtěli předčasné volby již v lednu (Viz). Mluví-li za celou stranu (tedy nejde toliko o názor J. Dolejše, který se též vyjádřil pro předčasné volby či P. Kováčika), znamená to, že KSČM hodlá dostat TOP 09 zpět do hry? Byla by to pro komunistické voliče jistě skvělá novina. Nemluvě o tom, co by tato strana vzkázala zaměstnancům, ženám samoživitelkám, handicapovaným, seniorům a mnohým dalším.

Rozpuštění a vypuštění?

„Budeme usilovat o to, aby v nejbližší možné době byla svolána mimořádná schůze, na které se Sněmovna rozpustí“, prohlásil šéf klubu TOP 09 a Starostů Michal Kučera. Pan Kučera vystupuje za TOP 09 a STAN. A co nebozí lidovci, kteří touží ve vládě setrvat – a přitom jít se STAN do voleb? Starostové zase nedokážou přeříznout pupeční šňůru s TOP 09, kterou ve slabé chvilce zhodnotili jako neperspektivní.

Pan Bělobrádek lapidárně konstatoval, o čem se bavil s prezidentem republiky: „Říkal, že má právní analýzy, které hovoří o tom, že to skutečně může být pouze demise premiéra”. Pavel Bělobrádek poté dodal, že M. Zemana nepřesvědčoval, že by měla demisí skončit celá vláda. Takže žádné slzy za pana Sobotku zjevně neroní.

Teď hlasují poslanci, potom budeme hlasovat my…

Pokud poslanci ANO, ČSSD a KSČM Sněmovnu nerozpustí, budeme se moci v klidu seznámit s programy jednotlivých stran. Nebo má někdo pocit, že je nyní kam spěchat? Že bychom se nemohli dočkat páně Kalouskových složenek?

Pamatujme si, kdo jak hlasuje. Jedině bič občanské nepřízně udrží politické strany na pomyslné uzdě minimální loajality vůči svým voličům.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Nekonečná kauza Čapí hnízdo

11:34 Zdeněk Jemelík: Nekonečná kauza Čapí hnízdo

Dne 10.května 2024 jsem se na internetu seznámil s obsahem odvolání, jež v kauze Čapí hnízdo podal ž…