Marek Řezanka: Sliby, přetvářka, DOST

20.09.2017 19:31

SPD (nikoli německá sociální demokracie, ale česká strana Okamurova) šalamounsky vyjevila, s kým je ochotna po parlamentních volbách kooperovat: „Spolupracovat jsme ochotní s každou stranou, která podpoří náš program posílení demokracie v naší zemi a vymahatelné spravedlnosti pro každého občana“

Marek Řezanka: Sliby, přetvářka, DOST
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Jistě si ještě rozpomeneme, jak Věci veřejné obhajovaly svou účast v Nečasově kabinetu právě floskulí o plnění většiny svých programových priorit.

Pravá, levá, stejná děva?

Kdybychom se řídili postoji T. Okamury, zřejmě by si dovedl představit koalici s KSČM (Viz ). Současně tehdy Okamura prohlásil: „Navzdory Kalouskům, Dalíkům, Bartákům, Kopřivům, Severům nebo Kočí, vím o mnoha velmi slušných, čestných a renomovaných lidech z ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL, ČSSD či VV. A i proto s nimi na dobré věci budu kdykoli spolupracovat“ (Více viz ).

Představa, že je možná spolupráce SPD s kýmkoli s TOP09 či STAN nebo KDU-ČSL (za niž kandiduje Okamurův bratr), se mi jeví přinejmenším jako poněkud podivná.

Lze předpokládat, že hlasy KSČM a SPD nebudou na povolební koalici stačit. Otázkou též je, zda by KSČM byla ochotna po volbách s SPD kooperovat, zvláště, víme-li, že SPD programově táhne silně doprava (Požaduje nízké daně, podobně jako pravicové strany, což vylučuje podporu sociální politice, protože ta je financována právě z daní). Je ale pravdou, že v kraji Ústeckém koalice KSČM, SPD a ČSSD existuje (ZDE).

ANO, Radim Fiala…

Byla by SPD ochotna kooperovat také s ANO?

T. Okamura se verbálně vůči A. Babišovi vehementně vymezuje: „Babišovi nevěřím ani slovo a je pro mne velkým zklamáním. Nepředvedl nic kromě marketingu a po třech a půl letech jeho vlády nezbývá drtivé většině lidí v peněženkách každý měsíc o nic více, než tomu bylo za Kalouska“ (ZDE).

A činí tak opakovaně: ZDE

Otázkou ovšem zůstává, zda by SPD přece jenom na koalici s Babišem nekývla. Nakonec, stačí změnit rétoriku a tvrdit, že na prvním místě je prosazení vlastního programu – což, světe div se, bude náhle možné právě ve spojení s ANO. Proč mohou být tyto pochybnosti reálné?

„Jen v letošním roce získala firma Radima Fialy (SPD) IF Facility od ministerstev, řízených politickým uskupením Andreje Babiše, zakázky za více než čtyři miliony korun. Na jiných resortech přitom nevyhrála ani jednu. Přehled získaných zakázek je k nahlédnutí (ZDE). V zákulisí se přitom hovoří i o přímých kontaktech s Agrofertem, a to skrze osobní známost Fialy a Faltýnka z Prostějova, eventuální kontrakty však zůstávají v rovině spekulací, neboť tyto veřejné registry smluv neevidují.

Fiala sice od roku 2014 ve společnosti IF Facility nefiguruje, skrytě ale s Babišem obchoduje dál:Jediným akcionářem IF Facility je totiž společnost B.S. Kings, kde je Fiala jediným společníkem“ (Viz).

Dodejme, že R. Fiala dříve působil v ODS.

S „loutkou Víta Bárty“ fakt ne?

Také ANO (A. Babiš) se tváří, že koalice s SPD nepřipadá v úvahu:

„Pan Okamura má svou politickou historii, kandidoval jako loutka Víta Bárty za VV, pak získával z Úsvitu peníze pro svou firmu, proběhl tam nějaký puč. On je samozřejmě výrazná osobnost… Když si vezmu jeho program, tak tam má široké zapojení lidí do řízení společnosti, přímou demokracii, s tím se dá souhlasit… My o spolupráci se stranou pana Okamury neuvažujeme, neumím si to představit. Je zřejmé, že šel do politiky, aby z ní profitoval“ (ZDE). Na tomto místě se úplně vnucuje otázka: A s jakými úmysly šel do politiky A. Babiš?

Je ale klidně možné, že po volbách bude pan Babiš nějaké to koaliční křoví potřebovat – a budou-li se vzpouzet ČSSD s ODS, možná sáhne právě po mouřenínovi v podobě SPD.

Čeho by mohli mít voliči SPD DOST?

Podporu SPD vyjádřilo před parlamentními volbami hnutí od D.O.S.T. (ZDE).

Připomeňme si, že k D.O.S.T. mají blízko oba Klausové: ZDE či ZDE.

T. Okamura se však vůči Klausovi silně vymezil po udělení jeho rozsáhlé amnestie (ZDE). Dnes by s ním tedy již vykouřil pomyslnou „dýmku míru“?

S Bartošem v zádech, aneb Okamura jako Iluminát?

Akce D.O.S.T. spolupracuje mj. s Národní demokracií a A. B. Bartošem.

M. Semín (D.O.S.T.) v roce 2014 podpořil Národní demokracii ve volbách do Evropského parlamentu: „Vznik protibruselské Národní demokracie mne potěšil a hodlám ji podpořit svým hlasem ve volbách do Evropského parlamentu."

Tímto se SPD přidává do tábora, který rozhodně není nakloněn M. Zemanovi, jenž se ostře vymezil vůči všem, kdo se hlásí k nacistickému odkazu: „Ten kdo aktivně podporuje neonacismus, byť v sousední zemi, je objektivně sám neonacistou“ (ZDE). Za neonacistu označil M. Kotlebu. A. B. Bartoš přitom veřejně prohlásil, že: „Tato země potřebuje Kotlebu“ (ZDE). A. B. Bartoš přitom v minulosti označil Okamuru za Ilumináta (ZDE). Přesto se zdá, že Národní demokracie, D.O.S.T. i SPD táhnou za jeden provaz.

Kdy se služba občanům nehodí do krámu?

T. Okamura už se raději nehlásí ke svému bývalému neúspěšnému projektu, a to Úsvitu přímé demokracie, z něhož se SPD vydělila (ZDE).

Generálmajor Hynek Blaško (SPO) se veřejně vyjádřil k tomu, proč SPD nepřistoupila na spolupráci s SPO před parlamentními volbami: „Ten pán (T. Okamura) LŽE, jako když tiskne, my všichni totiž víme, že SPD je stranou jednoho muže, kde se bez něj nic nehne. Perličkou z komunálních voleb na Vysočině bylo, že tento pán se vezl s SPO, přičemž na kampaň nedal ani korunu. Fuj. Navíc jeho některé volební priority jsou za hranou reality a rád bych viděl, kde na to chce vzít peníze. Sliby, zase jenom sliby, ale nikde neuvádí, že být poslancem či senátorem je služba občanům, kteří si ji setsakramentsky dobře platí“ (ZDE).

Jiné cesty ODS…

Bude na nás, na voličích, zda si uvědomíme, že velmi silné ANO může značit velice křehkou pozici prezidenta Zemana, neboť s jídlem roste chuť a ANO by dozajista chtělo svého kandidáta na Hrad – třeba Martina Stropnického. A zda nám dojde, že hlasy pro SPD mohou být nakonec hlasy pro ANO – a že SPD s D.O.S.T. za zády rozhodně nebude sociální – a to ani trochu. Aneb to už každý může volit rovnou ODS.

Podstatné je, abychom si ujasnili, že ANO ani SPD nepředstavují systémovou změnu – ale že to jsou jen jiné cesty politiky ODS.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty