Markéta N. Matějková: Laboratoř ticha. V Itálii je k vidění kousek české přírody

30.04.2015 16:44

Doslova pár dní zbývá do zahájení světové výstavy EXPO 2015, která se tentokrát koná ve městě módy a designu Miláně. Letošní ročník výstavy se zaměří na klíčové otázky udržitelného rozvoje. Český pavilon, jehož součástí bude interaktivní prostředí českého lesa, dokonce italská média zařadila mezi pět pavilonů, které by si návštěvníci neměli nechat ujít.

Markéta N. Matějková: Laboratoř ticha. V Itálii je k vidění kousek české přírody
Foto: vasevec.cz
Popisek: Milano - Expo 2015 billboard

Světová výstava neboli Expo se chce letos stát místem pro prezentaci a srovnávání tradičních i inovativních postupů při výrobě potravin. Ústřední myšlenkou je otázka, jak zajistit všem obyvatelům planety dostatek kvalitních a nezávadných zdrojů jídla. Celkovou koncepcí byla pověřena dvojice světově proslulých architektů Jacques Herzog a Pierre de Meuron, tvůrci stadionu Ptačí hnízdo na Olympijských hrách v Pekingu.

Velkou roli v návrhu švýcarských architektů hraje vodní kanál, který bude obtékat celý výstavní areál. Významnou roli bude voda hrát i v českém pavilonu. Na pátek 15. května připravili organizátoři dokonce vodní show, která má návštěvníkům připomenout, že je Česká republika rozvodím Evropy. Generální komisař české účasti na výstavě Jiří F. Potužník v rozhovoru pro Český rozhlas prozradil, že se návštěvníci mohou v českém pavilonu seznámit například s nanotechnologiemi čistícími vodu nebo s vakcínami, které jsou šetrnější než antibiotika a pomáhají hospodářským i domácím zvířatům.

Představeny zde budou mimo jiné také léky proti civilizačním chorobám včetně obezity.

Česká republika se chce ve vztahu k tématu „Potraviny pro planetu, energie pro život“ prezentovat jako země s bohatou tradicí v oblasti zemědělské i potravinářské výroby a zároveň jako země, která je ve specifických oborech světovou jedničkou. O tom, že česká účast na Expu 2015 má opravdu co nabídnout, svědčí i fakt, že už začátkem roku zařadila italská média český pavilon mezi pět pavilonů, které rozhodně stojí za návštěvu. Mezi TOP 5 dále Italové zařadili kromě sebe také Malajsii, Čínu a Izrael. Za zmínku stojí i skutečnost, že český pavilon, který navrhlo architektonické studio Chybik&Kristof Associated Architects, byl postaven jako vůbec první expozice letošní výstavy. Budovy jsou konstruovány coby moduly, takže se dají po skončení výstavy rozebrat a postavit zase jinde.

Laboratoř ticha i Dalimilova kronika

Když se řekne, že v Itálii je k vidění kousek opravdové české přírody, není to jen slovní hříčka. Na Expu totiž Češi představí v jedné z expozic nazvané Laboratoř ticha opravdové prostředí českého lesa.

Na dvanáct metrů čtverečních velké expozici bude možno na vlastní oči vidět živý les, který díky nejnovějším technologiím návštěvníkům odkrývá tajemství světa rostlin. Chybět zde nebudou miniaturní kamery promítající živý přenos na rozměrnou projekční plochu, stejně jako robotická ramena nebo mikroskopy.

V českém pavilonu bude vystavena také kopie pařížského zlomku Dalimilovy kroniky, který před týdnem do Milána vypravila Národní knihovna. Proč zrovna Dalimilova kronika? „Jako trvalý exponát českého pavilonu tak podtrhne kulturní a historickou blízkost severní Itálie a České republiky,“ říká generální komisař české účasti Jiří F. Potužník.

Takzvaný pařížský zlomek je jediným známým latinským fragmentem iluminované kroniky tak řečeného Dalimila. Vytvořen byl v Bologni ve třicátých letech 14. století.

Česká účast se neobejde samozřejmě bez hostesek, ty na Expu budou mít ale premiéru. Vůbec poprvé totiž budou návštěvníkům nabízet doušek plzeňského piva točeného v Itálii poprvé z tanku. Česká účast na Expo 2015 má i další „poprvé“ - letos se totiž na jejím financování podílely nově také soukromé firmy.

Publikováno se souhlasem vydavatele 

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.