Martin Koblížek: Karel Schwarzenberg a jeho „umění diplomacie"

15.09.2012 18:20

Nesmírně vzdělaný – tak mi jedna moje kolegyně charakterizovala postavu našeho prvního muže diplomacie Karla Schwarzenberga. Když jsem se jí zeptal, jaké konkrétní vzdělání má na mysli - zda to lesnické - odpověděla, že nikoli, jde prý o vzdělání čistě „neformální“ , o to však hlubší a odkázala mne na knihu Karla Hvížďaly Knížecí život.

Martin Koblížek: Karel Schwarzenberg a jeho „umění diplomacie"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Přiznám se, že knihu jsem dosud nečetl, nenašel jsem k tomu zatím dostatek vnitřních sil. Je však docela možné, že zmíněná kniha je opravdovým vzplanutím ducha  - minimálně čímsi na způsob Eckermannových hovorů s Goethem -  a tak čtenáře tohoto skromného blogu v žádném případě nehodlám odrazovat od její četby.

Dovolím si však podělit se s Vámi o své mohutné dojmy, které ve mně domácí i zahraničněpolitické angažmá našeho prvního diplomata zanechává. Hned v úvodu bych nicméně chtěl zdůraznit, že moje slova v žádném případě nemají být interpretována jako jednostranná podpora tomu či onomu politikovi (rozuměj najmě Václavu Klausovi). Zastávám totiž dnes zcela přežitý názor, že jeden člověk (člověkem je i politik) může mít v některých věcech pravdu a v jiných se mýlit a dokonce být v mnoha ohledech morálně vinen a v jiných být zase v právu.

Než přistoupím k samotné analýze politické činnosti pana Karla Schwarzenberga, chci se pokusit definovat vybraná základní kritéria, která by podle mého názoru měl splňovat kterýkoli diplomat kterékoli alespoň průměrně vyspělé demokratické země. Pro hlavu diplomacie by pak měla platit dvojnásobně. Připouštím, že nejsem politologem a moje kritéria jsou tedy víceméně neodborná, pokoušejí se však opírat o zdravý selský rozum a vycházejí rovněž z mé odbornosti historika. Níže tedy uvádím jednotlivé body, které nám současně mohou  posloužit jako dílčí kritéria.

  1. slušné a důstojné chování a vystupování

Míněno je zde

  1. dodržování elementárních pravidel slušného chování, aktuálně sem patří například nepoužívání vulgárních výrazů a neurážení svých oponentů
  2. dodržování diplomatických pravidel, diplomatického protokolu

Tuto oblast můžeme chápat jako určitou „diplomatickou nadstavbu“ a patří sem řada věcí, o nichž běžný smrtelník nemá a nemusí mít ani potuchy. Je však zjevné, že diplomat reprezentuje svoji zemi, a tak by měl např. dbát na svůj zevnějšek a chodit důstojně oblečený.

  1. odborná způsobilost

Diplomat má zastávat politiku, která slouží zájmům země, již reprezentuje.

Sem patří například to, že diplomat nesnižuje význam země, již zastupuje, jednostrannou politikou, jakou je např. podbízení sebe sama a urážení vlastní země.

  1. Dosažené výsledky

Posledním vybraným kritériem jsou dosažené výsledky, tj. zda prosazovaná diplomacie plní svá vlastní předsevzetí a funguje.

V rámci výše zmíněných kritérií jsem tučně označil body, o nichž se domnívám, že v nich náš současný ministr zahraničí žalostně selhává a nyní se pokusím je názorně dokumentovat na jednotlivých státnických aktivitách pana ministra.

  • Pan ministr Schwarzenberg je vulgární, zesměšňuje sebe sama i zemi, již zastupuje. Z bohatého repertoiru Schwarzenbergových sprostých či zesměšňujících výroků namátkou vybírám:

"Zaznamenávám při každé diskusi, že způsob, jak se u nás politika dělá, se většině lidí hnusí, nehledě na to, jestli ji dělá modrý pták, socan či černoprdelník."

Tímto výrokem v rozhovoru pro Právo urazil lidovce, kteří žádali omluvu (listopad 2009).

 "U obou projevů jsem s úctou usnul."

Během volby prezidenta republiky, kdy podřimoval při kandidátských projevech Jana Švejnara a Václava Klause (únor 2008).

Další výroky typu velvyslanec „bude čumět“ či „Ať už drží hubu a pracují“ (adresátem česká vláda) cituji podle Parlamentních listů a pro úplnost k nim přidávám i internetové odkazy:

Americký velvyslanec bude čumět, slibuje kníže
Ať už drží hubu a pracují, vzkazuje kníže kolegům ve vládě

Odbornou způsobilostí rozumím mimo jiné objektivní (v rámci možností)   a vyvážené vnímání současné i minulé světové politiky a ekonomiky. Je zřejmé, že pan ministr i dnes žije v bipolárním světě a je schpen rozlišovat pouze mezi kategoriemi „dobří“ a „zlí“. Těmi dobrými jsou pak jednoznačně EU, USA, TOP 09, dalajláma a Pussy Riot. Ostatní pak v očích pana Schwarzenberga mohou bojovat nanejvýše o to, aby jím nebyli zasaženi tou či onou nadávkou.

Takže jen namátkou, pane ministře:

Váš postoj k EU je jasný. Jste velkým Evropanem. Víte totiž velmi dobře,  že „po staru se žít nedá“,jste ze zmíněného důvodu ochotný bez váhání vydat  bianco šek k jakémukoli  návrhu EU, neboť jinak se přece dostaneme na druhou kolej evropské integrace atd. Jaképak hlasování.  Jste schopen a ochoten urážet téměř kohokoli a cokoli, ale „EU si přece rozvracet nedáme“.

K USA přistupujete jako vazal, nikoli jako suverénní partner. Nikdo by Vám byl nemohl vyčítat prosazování vybudování radaru v Brdech z vojensko-politických důvodů. Bylo však Vaším úkolem zajistit, aby jednání v této věci byla vedena v rámci NATO a EU, nikoli v rámci bilaterálního vztahu Česká republika a USA. 

A nakonec několik postřehů z posledních dnů. Napsal jste Pussy Riot, že je obdivujete. Asi není důležité,  za co konkrétně. Nejspíše pro jejich boj za demokracii a lidská práva. Nevím sice, jak skupinka těchto vyšinutých dívek konkrétně bojuje za lidská práva v Rusku. Vím o existenci investigativní žurnalistiky v Rusku, ale ta pro Vás nejspíše není dostatečně „in“. Pravděpodobně schvalujete vulgární prostředky, kterých Pussy Riot používají, neboť sám jste v tomto ohledu taktéž značně nonkonformní. Zatímco ostatní diplomaté kroutí hlavou nad výší trestu za „pouhé“ chuligánství, Vy jdete značně dál, patrně ukazujete světu ten správný směr.

Vážený pane ministře, děkujeme za vše. Česká diplomacie pod Vaším vedením vzkvétá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …