Martin Marek: Zatopte si PET lahví

08.03.2012 9:02

Jak se topilo a jak se topí z pohledu jednoho rodinného domku.

Martin Marek: Zatopte si PET lahví
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Inverze, prašnost, smrad, měřitelné fujtajbly. A proto se mění zákony, ty nařizují, řídí, přikazují. A taky se začalo lhát ...

Protože v žádné z okolních obcí kde bydlím nikdy neexistovaly centrální rozvody tepla, všechny rodinné domy byly vytápěny jen lokálním topeništěm. A je to tak dosud. Co je jiné je materiál, který se dává do pece. Nejprve ale začněme od konce.

V naší obci se první popelnice na odpady objevily někdy koncem 80. let minulého století. Tedy ke konci éry socialismu. Do té doby se !!!musel!!! veškerý domovní odpad pálit v kotli. Z domu se tedy vyhazoval jen popel z kotlů. Popelem se regulovaly potoky, zasypávaly nerovnosti, popelem se také hnojily soukromá políčka. Neexistovalo jiné místo, kam s ním.

Až zavedením svozu popelnic se na jednu stranu sice stále pokračovalo v pálení veškerého domovního odpadu, ale nově se popel ukládal na řízených skládkách.

Někdy počátkem 90. let minulého století se začaly popelnice používat také na domovní odpad ( tedy se už nepálilo vše ) a o pár let později začala éra tříděných, velkoobjemových a nebezpečných odpadů. Tak je tomu dodnes. (Naše obec dokonce vyhrála nějakou soutěž v třídění odpadů.)

Původně se domovní odpady pálily zcela legitimně. Jiná možnost neexistovala. Samozřejmě jen těmi odpady se teplo neudělalo a k topení se používalo vše, co bylo na trhu. Kaly, hnědé a černé uhlí, koks, dřevo. Dnes už nikdo domovní odpad nepálí, byť propaganda tvrdí opak. Od počátku 90. let se totiž natolik zvedly náklady na teplo, že jednak začali majitelé rodinných domků zateplovat, druhak začali teplem šetřit.Nebo začali topit plynem, jehož rozvod se nově zavedl.

A tady pozor! Když zateplíte dům ( stěny domu, okna, střechu ) a k tomu přirozeně šetříte omezením výroby tepla v rodinném domku, tak netopíte vkuse jako před pár desítkami let, ale pouze občas přitápíte.

KDYŽ ZATOPÍTE VE VYCHLÁDLÉM SYSTÉMU TOPENIŠTĚ,  TAK DO DOBY ZAHŘÁTÍ MÁ HORŠÍ SPALOVÁNÍ.

Je lhostejno, jestli topíte jen dřevem ( náš případ ) , anebo jiným kvalitním palivem. Do doby zahřátí pece na skutečnou provozní teplotu, do doby zahřátí komínů – prostě celé soustavy – vypouští komín zvýšené exhalace.

Občasné přitopení v rodinném domku je tak tím největším znečišťovatelem.

Za minulého režimu se totiž topilo v zimě skoro vkuse. Pec zahřátá na provozní teplotu měla kvalitnější spalování. Kaly v peci, do kterých se přihazoval obsah odpadkového koše ( kterýžto byl jen jeden na všechen odpad ) se v horké peci ztrácel v součtu všech topenišť po tunách. Dnes se v oblibě tvrdí, že kdosi šetří náklady na topení tím, že do pece vhodí PET lahev. Hlouposti. Zapálená PET lahev ve vychladlém topeništi musí  vytvořit takovou kouřovou clonu, že si po pár lahvích musíte ucpat komín. Ten ztratí tah a nebudete moci topit. Tedy smysl by mělo přikládat PET lahve jen do vyhřátého systému. Ale v takovém  případě se nechává pec zase vychladnout, protože lépe si zvyknout na nižší teplotu, než schánět dostatečné množství PET lahví.

U nás v rodinném domku máme přes zimu teplotu od 14 do 21 stupňů. Podle toho, jak zatopíme. Většina lidív našem státě nemá topeniště a  jen otáčí ventilem radiátoru. Pokud jsem se ptal, i takoví v rámci úspor snížili teplotu. A možná právě takoví lidé z parlamentu nadávají na ty, kdo prý topí PET lahvemi a šíří nenávist k lidem, co jim kouří z komína.  Zkuste si na chatě zatopit s PET lahví, budete se divit.

Za tuhle upřímnou " studii " bych mohl dostat tak 45 miliónů. Nemáte někdo číslo na Nečase!

Martin Marek

Vyšlo na serveru Vaše věc, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…