Martin Pánek: Železná lady

26.03.2012 8:58

Na premiérském postu Velké Británie byla Margaret Thatcherová jedinou ženou v historii, mezi britskými premiéry je však největší osobností. "Buď budeme trvat na principech, nebo padneme.”

Martin Pánek: Železná lady
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Film režisérky Phillydy Lloydové (Mamma Mia!) začíná scénkou, kdy si jde stará Lady Thatcherová nikým nepoznaná nakoupit. Polovina filmu se odehrává v současnosti, polovina nás pomocí flashbacků provede zrychleně osobním a politickým životem nejdéle sloužící premiérky 20. století.

 Film se mi líbil. Viděl jsem ho dvakrát, a podruhé se mi líbil ještě více. A to přesto, že jde dle mého názoru spíše o film pro ženy. Politika v něm není to nejdůležitější, jak byste asi čekali u filmu o úžasné premiérce. Leitmotivem filmu je osobní život Thatcherové, potýkání se stařeckou demencí, její vztah s dětmi a manželem Denisem.

 Člen Konzervativní strany a “průměrně úspěšný podnikatel”, jak o sobě sám Denis Thatcher (milionář) prohlásil, zřejmě působil jako opora aspirující, vládnoucí i končící političky a jeho vtip premiérce jistě pomohl při odreagování od politiky. Filmová postava Denise Thatchera je vynikající a zaslouží stejnou pochvalu jako oscarová Meryl Streepová, jež si pro svou roli pečlivě nastudovala thatcherovskou dikci a manýrismy.

 Ve filmu samozřejmě nechybí podstatné momenty politické kariéry bývalé premiérky — výbuch bomby před konferencí Konzervativců, reformy a stávky, válka o Falklandy atd. Domnívám se, že úsek filmu, který se točí kolem války o Falklandy, je tím nejsilnějším momentem celé stominutové stopáže.

 Bohužel mi ve filmu chyběly minimálně dva zásadní projevy — tento a pak tento slavný projev z konference Konzervativní strany. V samém závěru byl bohužel poměrně odbyt zásadní spor o Evropskou unii, jehož výsledkem byl puč eurohujerů ve straně a následně sesazení úřadující premiérky.

 Spor se točil primárně o společnou měnu, známou dnes pod jménem euro. Jak víme, historie dala premiérce jednoznačně za pravdu. Film sice stručně, avšak poměrně výrazně zobrazuje postavu Lorda Heseltina, jakéhosi Přemysla Sobotky britské politiky. Ten ještě dnes říká, že euro krizi přežije a Velká Británie se k němu připojí.

 Co se hodnocení politiky Margaret Thatcherové týče, je režisérka filmu asi jediným člověkem na světě, jehož nechala její politika chladnou. Ve filmu se tak nedočkáme ani oslav laissez-faire politiky (bohužel není zmíněn ani premiérčin ideový vzor F. A. Hayek), nedočkáme se však ani žádné socialistické propagandy. V tomto ohledu je film čistě středový.

 Film musím rozhodně doporučit. Dávám filmu 70 %, přičemž 10 % si připočtěte, pokud jste thatcherovec a (dalších) 10 %, pokud jste žena.

Martin Pánek je členem Republikového výboru Svobodných

 PS: V pravicové skupině jsme se vydali na společné zhlédnutí filmu v kině. Na stejnou projekci dorazil i Mirek Topolánek. Přítomnost nejhoršího českého premiéra dodávala filmu o nejlepší britské premiérce další zajímavý rozměr…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.