Martin Slaný: Nový nástroj na přerozdělení migrantů je třeba rovněž odmítnout

18.08.2016 10:12

Vyjádření Günthera Oettingera, německého eurokomisaře pro digitální ekonomiku (nesmyslnost jeho „rezortu“ nyní nechme stranou) z 9. srpna dokládá, že bruselské elity chtějí uskutečnit systém přerozdělování migrantů stůj co stůj a že to je jeden z hlavních nástrojů jejich formy sociálního inženýrství. Dle Oettingera by „země Evropské unie měly sjednotit své azylové právo, jakož i výši dávek pro lidi, kteří hledají v Evropě ochranu. V takovém případě by nebylo nutné zavádět kvóty pro rozdělování uprchlíků.“

Martin Slaný: Nový nástroj na přerozdělení migrantů je třeba rovněž odmítnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hanspaulský zámeček, sídlo Institutu Václava Klause

Když se Brusel setkal s odporem některých států proti přímým přerozdělovacím kvótám a nepomohlo ani vyhrožování s odebíráním dotací, je nutné přistoupit k nástrojům na první pohled méně drastickým. Ostatně stejný postup u všech regulačních zásahů se nabízí v jakékoli oblasti. Vždy když je politicky nákladné nebo neprůchodné regulovat množství, přistupuje se k domněle „tržnějšímu“ a na první pohled méně dirigistickému opatření – regulaci ceny. Výsledek je ale obdobný.

Jednotná dávka pro migranty by zajistila její vyšší kupní sílu v méně rozvinutých zemích Unie, čili země s nižší cenovou hladinou (jako je ta naše) by se konečně staly pro přistěhovalce nejatraktivnější. Nástroj je jiný, cíl je však stejný jako u kvót (navíc na rozdíl od kvót se toto opatření nesetká s nesouhlasem migrantů). Tento návrh je přiznáním Bruselu, že nynější masová migrace nemá humanitární, ale ryze ekonomický charakter,a ževětšina migrantů si svou cílovou destinaci vybírá s ohledem na sociální dávky. Nedomnívá se komisař Oettinger, že by takto nastavený systém dávek migranty odrazoval od zapojení na trhu práce, tedy vedl k opačnému efektu, než jak argumentují zastánci přílivu migrantů? Cožpak chce ekonomický stimul migrace sociálními dávkami dále zvyšovat? Bez ohledu na tyto dopady je třeba systém přerozdělování uprchlíků opětovně odmítnout absolutně a apriorně, bez ohledu na to, zda je zabezpečen množstevními kvótami nebo sjednocením peněžních dávek a podpor.

Je s podivem, že tyto výroky (opakovaně a již poměrně delší dobu) jsou slyšet nejvíce právě od Oettingera, který se ještě v roli premiéra Bádenska-Württemberska prezentoval jako politik inspirovaný dílem F. A. Hayeka. Vzpomínám na rok 2009, kdy udivoval svými sympatiemi a znalostmi o Hayekovi, když ve Freiburgu přednášel laudácio při předávání Ceny Nadace F. A. Hayeka Václavu Klausovi. Brusel ale člověka patrně rychle změní. Jeho poslední názory a navrhovaná opatření jsou s Hayekovým ideovým světem v ostrém protikladu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla