Martin Slaný: Schizofrenní Česká národní banka?

23.06.2016 20:36

Ústředním tématem nové Zprávy o finanční stabilitě, kterou vydala ČNB, je obava centrální banky z přílišného úvěrového boomu, zejména u hypotéčních úvěrů. S touto obavou lze souhlasit (na nebezpečí úvěrové bubliny a obecně bubliny aktiv upozorňujeme dlouhodobě), ale pozoruhodné je, že to říká naše centrální banka, která sama úvěrový boom svou rétorikou a politikou stimuluje.

Martin Slaný: Schizofrenní Česká národní banka?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hanspaulský zámeček, sídlo Institutu Václava Klause

ČNB dlouhodobě nízkými úrokovými sazbami (základní sazba je na „nule“ – 0,05 % – od listopadu 2012) a intervenčním závazkem (od listopadu 2013) podporuje domácnosti, aby nespořily a naopak spotřebovávaly či hledaly alternativní zhodnocení svých úspor, a podněcuje banky k většímu poskytování úvěrů. Příležitost jim nyní poskytují nemovitosti. Výsledkem je růst hypotečních a spotřebitelských úvěrů (jejich dynamika je mnohem nebezpečnější než hypoték) a následný růst cen nemovitostí, který již vidíme.

Obávaný úvěrový boom je přímým důsledkem měnové politiky. Není možné oddělovat monetární a tzv. makroobezřetnostní politiku. Nejde o oddělené paralelní systémy, ale jde o jeden finanční systém.

ČNB navrhovaná přímá regulace (výše, objemu úvěrů atp.) není řešením. Jen sníží konkurenci na trhu hypoték a povede k tomu, že lidé budou obcházet zvýšenou regulaci tím, že poptávku po úvěrech přesunou např. ke stavebním spořitelnám (které jsou ještě náchylnější k otřesům, než banky) či k nezajištěným spotřebitelským úvěrům.

Jako schizofrenní se pak jeví nápady některých členů bankovní rady použít záporné sazby, které by boom hypoték a bublinu na trhu nemovitostí ještě více nafoukly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…