Martin Vlček: Pražská burza po právu zůstává oázou klidu

01.03.2018 16:13

„Důvodem je neexistence burzovně obchodovaného fondu ETF na české akcie. Burza se tak vyhnula světovému megatrendu posledních let – pasivního investování do celých akciových indexů pomocí ETF fondů. Často se tak dělo bezhlavě a bez ohledu na ceny a kvalitu jednotlivých akcií. Centrální banky také nakupovaly spíše americká a eurová aktiva. Při současném otočení těchto trendů to Prahu chrání před výraznějšími propady,“ říká hlavní makléř BH Securities Martin Vlček.

Martin Vlček: Pražská burza po právu zůstává oázou klidu
Foto: pixabay.com
Popisek: Burza cenných papírů - ilustrační foto

„Důležitým faktorem je i cena akcií. Ta je u českých titulů relativně nižší než u zahraničních z hlediska řady hodnotících kritérií, např. P/E poměru zisků na akcii k ceně. Také vyšší dividendový výnos většiny českých titulů zvyšuje jejich atraktivitu a zároveň tlumí možné poklesy a turbulence ceny,“ dodává hlavní makléř BH Securities Martin Vlček.

Dalším důvodem je také fakt, že sektorové složení českého indexu je odlišné od světových trhů. U nás je většina akcií z oboru financí, energetiky a telekomunikací. Telekomunikace a energetika jsou spíše defenzivní sektory. Padající ceny elektřiny potrápily ČEZ, nízké úrokové sazby pro změnu nesvědčily finančním titulům. Nyní se situace začala obracet jak na elektřině a ropě, tak na úrokových sazbách. České akcie jsou navíc spíše nerůstové, hodnotového typu. Hodnotové investování se pravděpodobně po mnoha letech preferování růstových titulů dostává znovu na výsluní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …