Martin Zeman: O tom, jak Macron klame tělem

26.07.2017 16:47

Zvolení Emmanuela Macron na post francouzského prezidenta a jeho první dny v úřadu vyvolávají velké množství oslavných komentářů o znovuvzkříšení silné Francie. Účast prezidenta Trumpa na oslavách státního svátku u příležitosti dobytí Bastily to údajně jen potvrzuje. Jsme svědky vystřídání německé nadvlády v čele Evropské unie jakýmsi německo-francouzským motorem?

Martin Zeman: O tom, jak Macron klame tělem
Foto: osobní archiv
Popisek: Ing. et Ing. Martin Zeman, Národohospodářská fakulta VŠE v Praze

Dnešní Francie se neliší výrazně od Francie před dvěma měsíci. To je prvotní axiom, ze kterého je nezbytné vycházet. Francie nemůže být Německu relevantním partnerem, a to z objektivních důvodů: levicovost země už dávno překonala přijatelnou míru, značná narušenost homogenity národa způsobující závažné celospolečenské problémy, neintegrující se muslimská komunita, vytváření různých ghett, ale zejména ekonomická slabost země. Francouzské zemědělství je životně závislé na dotacích z rozpočtu Evropské unie a francouzský průmysl je díky síle odborů ve Francii zcela zdecimovaný. Nezaměstnanost se v zemi galského kohouta pohybuje podle údajů Eurostatu v roce 2016 pro věkovou skupinu 20-64 let na úrovni 9,7 % (oproti českým 3,9 %), veřejný dluh země představuje 96,6 % HDP (což je 2 147 417 milionů eur).

Macron se od bývalého prezidenta Hollanda neliší zas až tak výrazně, jak tomu velká část populace chce věřit. Jeho aktuální primární úlohou je zajistit vyřešení části francouzských problémů pomocí německých dotací.

Stejně tak setkání s Trumpem byl jen kvalitní mediální výstup populistického politika. Ano, Macron zvládl podání ruky s Trumpem a ve všeobecné popularitě mu to přidalo pár plusových bodů, ale nelze předpokládat, že francouzská mocenská pozice se změní. Ta se může změnit pouze v případě, že se změní samotná Francie. A to tím, že opustí své snahy o socializaci společnosti, přestane se spoléhat na dotace, vytvoří fungující a moderní ekonomiku. S rostoucí ekonomickou silou (a po vyřešení závažných vnitropolitických problémů) by se Francie opět mohla stát globálním hráčem a relevantním partnerem Německa v čele EU.

Nenechme se tedy splést prezidentem Macronem. Francie se nezměnila. Francie má jen kvalitnější PR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…