Martina Kolinská: Nesouhlasíme se zbouráním historické galanterie

19.08.2016 18:01

Výzva k záchraně domu v Jungmannově ulici č.p. 61/I v Chlumci n. C.

Martina Kolinská: Nesouhlasíme se zbouráním historické galanterie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice, ilustrační foto

Vážený pan starosta Ing. Miroslav Uchytil
radní a zastupitelé Města Chlumec nad Cidlinou 

Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

Petici sestavil: Bc. Martina Kolinská, Vrchlického 506, 503 51 Chlumec nad Cidlinou  

Vážený pane starosto, vážení radní a zastupitelé města,

jak bylo avizováno v Chlumeckých listech, dům č. p. 61/I (bývalá galanterie nebo také Sandra) má ustoupit nové výstavbě, respektive bude téměř celý zbořen, a následně zde bude postaveno nové funkční centrum občanské vybavenosti - knihovna, výtvarné třídy ZUŠ a infocentrum. Proti nápadu zřídit takové centrum nic nenamítáme, ale pouze za určitých podmínek. My, níže podepsaní, nesouhlasíme se zbouráním téměř celého historického objektu z 18. století č. p. 61/I, který sice není kulturní památkou, ale nachází se na území ochranného pásma zámku Karlova koruna a souboru dalších nemovitých památek v historickém jádru města Chlumec nad Cidlinou, které bylo prohlášeno v souladu se zákonem č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, dne 7. 3. 1996. Požadujeme, aby projekt, kterým bude realizována následná přístavba či rekonstrukce plně respektoval a zachoval původní hmotu objektu a jeho historickou a architektonickou hodnotu. Jedná se o jediný dochovaný podsklepený dům z doby pozdního baroka na náměstí.

Dva zděné objekty jsou propojeny zajímavou dřevěnou pavlačovou části. Tento dřevěný prvek se na žádném jiném domě v Chlumci nad Cidlinou nevyskytuje.

Nesouhlasíme s tím, aby byl dům nenávratně zničen, či aby jeho realizace proběhla podle stávajícího návrhu Ing. Kubíka, který jeho hmotu respektuje jenom zčásti, jinak se jedná o ryze moderní stavbu. Žádáme Vás, abyste přehodnotili svoje stanovisko a došli k závěru, že i Město Chlumec nad Cidlinou má zájem uchovat objekt s historickou tradicí, prodloužit jeho život a zapojit ho do současného života. Jeho zachování a oprava při respektování všech historických a kulturních nejsou v rozporu s tímto cílem, ale naopak umožní vznik díla kvalitnějšího, obsahujícího i kulturní paměť města. 

Vážený pane starosto, vyzýváme Vás, abyste se zasadil o to, aby byl objekt zachován a citlivě opraven, což potvrzujeme níže svým podpisem.

Protože petice on-line by v souladu s petičním zákonem měla být ověřena zaručeným elektronickým podpisem., aby měla právní váhu, žádáme Vás spíše o podepsání petičních archů - fyzicky. Více informací na dum61@seznam.cz. Děkujeme za pochopení.

Zdroj petice najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…