Matěj Trávníček: Jsem terorista?

31.05.2013 14:29

Po více než týdnu, kdy přirovnala neziskové organizace k agentům zahraničních tajných služeb, přichází poslankyně Vladimíra Lesenská z ČSSD s další perlou. Na místo pokorné omluvy se rozhodla ještě přitvrdit a neziskovky rovnou dává do souvislosti s teroristy.

Matěj Trávníček: Jsem terorista?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

K celé věci se na Pravém břehu již vyjadřovala Lenka Kohoutová. Nechci proto nosit dříví do lesa, dovolím si však několik poznámek.

Svoboda sdružování

Předně bych paní poslankyni Lesenské rád připomněl odst. 1, čl. 20 naší Listiny základních lidských práv a svobod: „Právo svobodně se sdružovat je zaručeno. Každý má právo spolu s jinými se sdružovat ve spolcích, společnostech a jiných sdruženích.“ Sdružovací právo je přitom jedním ze základních pilířů svobodné a demokratické společnosti. Není náhodou, že právě ono bývá prvním terčem a obětí autoritativních a totalitních režimů. O to pečlivěji by mělo být chráněno.

Poslankyně Lesenská říká „Nebo si všichni budeme říkat, jak je fajn, že nám na našem území mohou působit politické nevládní organizace, které třeba mohou připravovat teroristické útoky v jiných částech světa?“ Občanská sdružení, spolky, ale i jednotlivci samozřejmě musí respektovat platné zákony. Otázka však je, jaké tyto zákony mají být?

Směr východ

Například v Rusku, ke kterému paní poslankyně asi vzhlíží, nedávno přijali zákon o zahraničních agentech. Podle něho se nevládní organizace, které přijímají peníze zahraničí, musí registrovat jako „zahraniční agenti“ a touto nálepkou opatřovat každé své prohlášení a veřejnou prezentaci. Státní šikana nevládek jde u medvěda z východu tak daleko, že dokonce po těchto „zahraničních agentech“ požaduje předkládání vyúčtování za každé čtvrtletí a zatěžuje je častějšími kontrolami.

Cílem je dehonestovat nevládky v očích veřejnosti a ztížit jejich fungování. Patrně je to proto, že se putinovský režim obává rozvoje občanské společnosti, která by mohla ohrozit jeho mocenský a vlivový monopol. Máme-li brát slova paní Lesenské vážně, nezbývá se domnívat, že podobný model je metou i českých socialistů.

Přitom v liberálních demokraciích je zcela obvyklé, že stát naopak část svých kompetencí, například v sociální oblasti, deleguje na neziskovky, které jsou často schopny danou agendu spravovat mnohem efektivněji. Nemluvíme přitom o delegaci moci, která by měla být doménou státu, ale o delegaci výkonu agend. To je potřeba důsledně odlišit. Ale zpátky k teroristickým nevládkám.

Přehnaná generalizace

Je patrně pravdou, že teroristé v různých částech světa mohou být napojeni na nějaká občanská sdružení, totéž však platí i pro firmy a jiné formy sdružování. Pokud bychom proto chtěli Lesenskou adorovaný přístup aplikovat důsledně, nezbývalo by nám než zrušit občanská sdružení, rozpustit politické strany, znárodni firmy a vše podřídit všeobjímajícímu státnímu dohledu. A ani tehdy bychom neměli jistotu bezpečí.

Navíc silně pochybuji o tom, že pokud by u nás chtěla působit nějaká teroristická buňka, tak že by si na tyto své aktivity založila občanské sdružení. Ostatně teroristické sítě se vyznačují infiltrací a konspiračními metodami práce a nikoli sdružováním v mezích zákona.

Urážka slušných lidí

I u nás jsme sice byli svědky podivného působení iniciativy Ne základnám, která byla údajně financována přáteli paní Lesenské z prostředí ruských tajných služeb. Tyto a podobné aktivity však nelze slepě házet do jednoho pytle s řadou poctivých neziskovek, spolků a sdružení, v jejichž řadách obětavě pracuje nepřeberné množství slušných lidí, kteří chtějí přispět svou angažovaností k tomu, aby se u nás žilo lépe. Bavíme se tady o dobrovolných hasičích, maminkách, které organizují akce pro děti, vzdělávacích organizacích, skautech či o mládežnických sdruženích. Ve vedení jednoho takového občanského sdružení mám ostatně tu čest působit. A ano i my, stejně jako celá řada dalších neziskovek, získáváme finanční prostředky mimo jiné i ze zahraničních grantů, nadací a výzev. Táži se proto, jsem i já terorista? Nebo snad zahraniční agent?

Od vystoupení poslankyně Lesenské jsme snad všichni očekávali, že se omluví všem poctivým a slušným lidem, kteří se mohli oprávněně cítit jejími slovy dotčeni. Místo toho jsme se dočkali další urážky. Onálepkování neziskovek jako teroristů je dalším z celé řady freudovských podřeknutí sociálních demokratů. Po živnostnících jako parazitech tady máme neziskovky jako teroristy. Do voleb se určitě máme ještě na co těšit.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.