Matěj Trávníček: My a Oni

26.11.2014 15:14

Výročí 17. listopadu je každoročně vhodnou dobou k bilancování, které se nezřídka zvrhává k více či méně oprávněnému hejtování čehokoli, co se u nás za posledních 25 let odehrálo.

Matěj Trávníček: My a Oni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památník 17. listopadu na Národní třídě

Jeden velký problém však bývá až trestuhodně pomíjen, a sice naše uvažování v kategoriích My a Oni.

Co znamená My, je jasné. Za Oni si můžeme dosadit různá slova. V různých dějinných epochách tak Oni byli například Habsburkové, Němci, nacisté nebo komunisté.

Kategorie My a Oni tak jsou červenou nití našeho historického narativu. Skrze ně jsme vždy měli užitečnou možnost svalovat, s různou mírou oprávněnosti, veškeré chyby a nedostatky na druhé. Na našeho společného nepřítele.

Kultura nezodpovědnosti

Tento způsob myšlení se však projevuje více, než si možná na první pohled připouštíme. Všimněme si, že třeba při úspěchu v kolektivních sportech, jsme to vždycky My, kdo se například stal mistrem světa v hokeji, ale když se nedaří, jsou to vždycky Oni, hokejisti a trenéři, kteří to Nám zkazili.

Tuto kulturu nezodpovědnosti si bohužel sami pěstujeme. Vzpomeňme typického hrdinu českých pohádek Hloupého Honzu, který Nás učí, že k úspěchu není potřeba tvrdé práce, ale vše přijde jaksi samo.

Myšlení v kategoriích My a Oni je pohodlné, ale v demokratických podmínkách absolutně stupidní, protože neplatné.

Přijměme zodpovědnost za vlastní osud

Jestli se totiž tranzicí k demokracii něco změnilo, pak to bylo právě to, že zmizeli Oni a zůstali jsme jenom My. Před 25 lety jsme tak získali svobodu, ale už jsme bohužel zapomněli, že se svobodou se vždy váže zodpovědnost.

V duchu naší tradice, tak dnes začali roli Oni, hrát politici. Darmožrouti, kteří by měli pokud možno pracovat zadarmo a denně se nechávat lynčovat davem. Zapomínáme přitom na naši vlastní zodpovědnost. Každý máme možnost kandidovat ve volbách. Každý můžeme být členem politické strany. Každý se můžeme podílet na politice v naší zemi. To ale neděláme rádi, protože to není tak pohodlné, jako nadávání u piva a v internetových diskusích.

Uvědomme si prosím, že dnes už není žádné My a Oni. Dnes už jsme jenom My.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…