Michael Kroh: Ti, co házejí vajíčky

20.11.2014 17:44

O nedůstojné atmosféře vzpomínkové akce k výročí 17. listopadu 1989 toho bylo již napsáno tolik, že nestojí za námahu opakovat odsudek výtržnického chování skupinky účastníků. Proto se chci místo toho věnovat úvaze, co mladé osoby k takovému nevhodnému chování vede.

Michael Kroh: Ti, co házejí vajíčky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vejce

V televizních Událostech z 18. listopadu (ČT 24, 22:00) se někteří účastníci debaty snažili vložit do mozků výtržníků své vlastní racionální úvahy. Například politolog Daniel Kroupa se snažil vysvětlit projevy nespokojenosti mimo jiné účastí bývalých komunistů na tribuně. To je ovšem kardinální chyba. Přiznám se, že ani já nevím, kdo z přítomných ústavních činitelů byl v komunistické straně a to již leccos pamatuji. A jsem si jist, že ve stejném stavu informovanosti byla i drtivá většina účastníků protestu.

O členství v komunistické straně tedy nešlo. Tvrzení, že se některým občanům nelíbí ty či ony výroky či činy prezidenta, je samozřejmě blíž pravdě, protože jak praví přísloví, „nikdy se nezavděčíš lidem všem". Jenže chybí zde odpověď, proč. I tady politologové připisují hozeným vejcím vlastní racionální motivy a někteří z nich dávají nepokrytě najevo, že mládež házela i za ně.

Obávám se, že většina vrhačů by měla problém odpovědět na jednoduchou otázku, proč to vlastně dělají. „Nemám rád(a) prezidenta", „nechci, aby tady byli zase Rusáci", „je to prima happening", to by byly asi nejčastější odpovědi. Těch racionálních by mezi nimi byla menšina a mnozí by těžce zápasili s úkolem vyslovit jedinou souvislou větu. Odborníci – politologové by byli rozčarováni, ale odborníci – psychologové by zajásali. O nějakou racionalitu tu přece nejde, zde působí čisté emoce, davová psychóza. Ti, kterým jde o racionální cíle, zůstávají obvykle v pozadí, jen nenápadně rozdávají červené kartičky vyrobené bůhvíkým a za peníze bůhvíkoho a v televizi se od vulgárních projevů okázale distancují. Vrhači vajíček a držitelé kartiček hrají v této partii úlohu užitečných idiotů, kteří opět podlehli adrenalinové atmosféře známé z oblíbených rockových koncertů a festivalů. Vždyť organizátoři a propagátoři se rekrutovali převážně právě z této kulturní scény.

Neobstojí ani podezření, že jde o akci „pražské intelektuální kavárny". Ta se přece nějakými vajíčky nebude špinit, je tu od toho, aby spontánnímu projevu části mládeže dodala nějaký racionální motiv, jak se o to pokusil zmíněný Daniel Kroupa. Vrhači nebyli voliči TOP 09, na to bych vsadil hlavu, ale spíše libertariánských Pirátů či Svobodných. Ještě párkrát se sejdou někde na Hradčanském náměstí a pak je to přestane bavit, protože tam nebude „adrenalin". Z této a podobných akcí český Majdan nebude, na to jsou jejich aktéři podstatně lépe zajištěni a vlastně nemají ani nějaký program. V EU už jsme, komunismus tu naopak není, Rusové sem přijedou jen za poznáním či prací, za dalajlámu je ani nenapadne stávkovat. A iluze o americké svobodě je přejdou ještě při důkladné kontrole na letišti JFK. Z tohohle mráčku zkrátka déšť nevykouzlí ani velký mág Kalousek.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla