Michael Rada: Nekupujete moc?

02.02.2017 8:35

Když se dívám na název dnešního příspěvku, běží mi tato slova v několika rovinách. Tou první, je zda-li nenakupujete příliš, tou druhou ovšem Nenakupujete MOC, ve smyslu síly a třetí s malou odchylkou říká Ne, nakupujete moc a je podobný prvnímu.

Michael Rada: Nekupujete moc?
Foto: Archiv Michaela Rady
Popisek: Michael Rada

Účinek jednoduchých slov může být různý, a proto například slogan TESCO ZDALEKA NEJLEPŠÍ, je vlastně pravdivý, umístíte-li na správné místo tečku, nebo čárku.

Tuzemské super a hypermarkety nepotřebují nabízet kvalitu, místo ní, totiž často stačí několikastránkový leták ve schránce, nebo velký červený nápis SLEVA. Přidají-li se slova JEN DNES, či LIKVIDACE, pak je třeba stavět bariéry, aby se lidé neušlapali.

Kvalita pro obchody totiž není důležitá

Co důležité je, je KVANTITA, neboli množství prodaného zboží.

To, že potraviny nejde sníst v termínu, spotřeby, obchodníka netrápí, naopak, je z toho dobrý obchod.

Nakupující totiž přijde a nakoupí znovu

A znovu

A pořád

Co udělá se zbytkem?

Vyhodí ho!

A dané zbytky tak přijdou na stejnou hromadu, jako mandarinky, které bylo nutné vyhodit hned po jejich přinesení domů, protože byly plesnivé. Stejně jako černé půlky ZARUČENĚ KVALITNÍCH brambor polské provenience a mnoho dalšího.

Nedávno jsem ve svém příspěvku hovořil o přednášce na téma PREVENCE VZNIKU ODPADU, která s velkým úspěchem proběhla v Plzni. V ní jsem hovořil mimo jiné o skutečné nutnosti vytvoření harmonie mezi nákupem, výrobou a spotřebou.

O to více mne zaujal článek v britském listu The TELEGRAPH, kde jsem se dočetl, že v Británii obchody - pozor OBCHODY, vyzývají nakupující, k tomu, aby se zamysleli, zda-li nenakupují potravin moc, ZDA JE SKUTEČNĚ STAČÍ SNÍST.

Obchody radí nakupovat méně.

Dokážete si to představit v tuzemsku, kde SEDM DNÍ VOLNA a zavřených obchodů, vyvolalo téměř občanskou válku?

Dokážete si to představit v zemi, kde legislativci řeší zařazení robotů mezi „občany“, když ani sami nepoznají rozdíl mezi padesátikilovým vozidlem SEGWAY a pětkrát lehčí elektrickou jednokolkou? V zemi, kde sice vzniklo slovo ROBOT, ale dávno bylo potlačeno zajímavějším slovem TUNEL. V zemi, kde zelená plocha je výzvou k zabetonování a vytvoření další průmyslové zóny, živící další novodobé občany – roboty.

V zemi, kde po letech schválené ukončení skládkování, odsouvá se dál a dál, aby mohla vzniknout národní skládka, z jejíhož růstu bude profitovat jen malá skupinka lidí, ale ostatní v ní a na ní budou muset žít.

U nás se totiž podporuje růst objemu odpadu podporovaný růstem konzumu, do něhož nejen stát, ale i další investují drobné, aby vydělali miliardy

A to vše

Z LÁSKY K ČESKU

Autor je "otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje, které založil s cílem "vytvoření světa bez odpadů a plýtvání ve všech jejich podobách". Pro tento cíl založil a buduje nové a jediné průmyslové odvětví, které se zabývá systémovou prevencí vzniku odpadu a nese název INDUSTRIAL UPCYCLING. Věnuje se zároveň publicitě osobních elektrických transportérů, například elektrických jednokolek s gyroskopem. Předtím působil na seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska. Za nejlepší knihy považuje MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY a PROROK, jelikož dle jeho slov obě nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je prý jeho dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechová vždy správně, věří, že to čtenářům obsah jeho příspěvků vynahradí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.