Michal Kobza: Předáci ČSSD v Pardubickém kraji likvidují spolustraníky

03.04.2017 14:05

ČSSD prochází těžkým obdobím. Preference kdysi nejsilnější české politické strany se postupně propadly k patnácti procentům voličské podpory a ani po březnovém sjezdu se v popředí neobjevila žádná výrazná osobnost, která by mohla pomoci současný negativní trend zvrátit. Útoky na Andreje Babiše nefungují a zdá se, že mají dokonce kontraproduktivní účinek, když ztráta ČSSD na vedoucí hnutí ANO se podle posledních průzkumů spíše prohlubuje.

Michal Kobza: Předáci ČSSD v Pardubickém kraji likvidují spolustraníky
Foto: archív autora
Popisek: ČSSD

Přitom skutečná voličská podpora sociální demokracie může být ještě nižší, než uvádějí průzkumy veřejného mínění. Od roku 2008 přišla strana celorepublikově v krajských volbách téměř o tři čtvrtě miliónu voličů. Například v Pardubickém kraji se v roce 2008 ČSSD podařilo získat více než 61 tisíc hlasů. O čtyři roky později získala pod vedením Martina Netolického už jen poloviční podporu a v roce 2016 ještě méně, necelých 27 tisíc hlasů. Přesto se najdou vlivní straničtí funkcionáři, kteří tyto výsledky oslavují. Na vlně povinného optimismu pak činí kroky, které voliče ČSSD doslova odpuzují. Svoji energii a iniciativu věnují hlavně likvidování svých stranických kolegů a pletichaření s volitelnými místy na kandidátních listinách, aby zajistili, že po říjnových volbách bude v poslanecké sněmovně alespoň malá skupinka loajálních poslanců, kteří budou stávající vedení podporovat i v případě volebního debaklu. Politika ČSSD se tak těžko změní a jejím výsledkem bude postupný úpadek do politické bezvýznamnosti. Případná sebereflexe by přitom mohla pomoci stranu nastartovat k lepším výsledkům.

Člověk neznalý vnitřních poměrů v ČSSD by mohl nabýt dojmu, že dějství, které sleduje, je podobné jako v románu od Erich Maria Remarqua Na západní frontě klid, kde se parta spolužáků z gymnázia společně vydala idealisticky bojovat za svoji zemi. Po události, která se odehrála v Pardubickém kraji, však musí mít jasno i veřejnost. V MF Dnes se objevil článek s titulkem „Šéf pardubické záchranky skončil, za odvoláním jsou i spory uvnitř ČSSD“. Tato zpráva mě lidsky velmi zaskočila. S bývalým ředitelem záchranky Pavlem Svobodou jsem měl možnost se seznámit před několika lety. Osobně ho znám jako pracovitého člověka, který záchrannou službou žil a svoji práci dělal dobře. Nevím o žádném jeho profesním selhání. Zdůvodnění hejtmana Netolického, že po sedmi letech spolupráce je důvodem odvolání svérázná komunikace pana ředitele, uvěří voliči Pavla Svobody v Pardubicích asi stěží. Už jen proto, že u vážné dopravní nehody záchranáře s rukavičkami a naleštěnými polobotkami nikdo nečeká. Vysvětlení bude proto asi mnohem jednodušší. Pavel Svoboda jako ředitel záchranky měl šanci díky preferenčním hlasům získat v parlamentních volbách poslanecký mandát a ohrozit potenciální živnost některého ze svých „přátel“. Proto musel být odstraněn.

Nejprve ztratil post krajského předsedy ČSSD. Jistě není náhodou, že Hospodářské noviny miliardáře Bakaly před krajskou konferencí ČSSD Pardubického kraje, na které byli nepohodlní straníci, včetně Pavla Svobody, exkomunikováni, otiskly článek s titulkem „Verlybáři dopluli do Pardubic, loví černé duše pro socialisty. Místní straníci mají strach.“ Článek popisoval údajné mafiánské praktiky hromadného nabírání členů z důvodu posílení vlastních buněk. Způsob nabírání nových členů v Pardubicích byl následně prověřen a při kontrole se došlo k závěru, že k žádnému pochybení nedošlo. Pamflet Hospodářských novin, který měl některé organizace a členy strany účelově poškodit před okresní a krajskou konferencí, byl správně načasovaný. Jeho cílem bylo ovlivnit delegáty krajské konference a ovládnout volbu kandidátů do sněmovních voleb. To se nakonec podařilo a hejtman Netolický si následně v rozhovoru pro MF Dnes mohl spokojeně oddechnout, že se mu podařilo „odstranit vnitrostranickou konkurenci“. Následovalo odmítnutí jeho nominace na kandidátku v parlamentních volbách a odvolání z pozice ředitele krajské záchranky. Že právě Svoboda, který se díky preferenčním hlasům posunul na kandidátce v komunálních volbách v Pardubicích z devátého na třetí místo, mohl v parlamentních volbách přinést ČSSD spoustu hlasů, hejtmana netrápí. Anebo právě to byl ten hlavní důvod?

ČSSD v Pardubickém kraji se asi zhlédla v osudu ODS, kterou nyní pomáhá křísit v krajské koalici. Jak jinak si lze vysvětlit odstranění Svobody a dosazení Tomáše Julínka na post ředitele tří krajských nemocnic. Nemocnice v Ústí nad Orlicí, Svitavách a v Litomyšli povede člověk spojený s neoblíbenou Topolánkovou vládou, jenž prosadil zavedení poplatků u lékaře, které drtivá většina občanů odmítala, a příslib jejich zrušení přinesl ČSSD historicky nejlepší volební výsledek v krajských volbách. Ze strany hejtmana Netolického je to vůči voličům a členům ČSSD krok natolik skandální, až je neuvěřitelný.

Takhle prostě vypadá likvidace kdysi nejsilnější české politické strany v praxi.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …