Michal Kobza: Rusožrouti odstartovali prezidentskou kampaň v Litomyšli

06.08.2020 13:32

Bývalý náčelník Generálního štábu Petr Pavel se společně se svým týmem vydal na turné po České republice, v jehož rámci diskutuje v krajích o koronaviru a opatřeních proti jeho šíření se zdravotníky i zástupci soukromého a veřejného sektoru. Můžeme jen spekulovat nakolik tato aktivita souvisí s budováním pozitivního obrazu armádního generála ve výslužbě a pravděpodobně budoucího prezidentského kandidáta a kým je turné financováno, když není tajemstvím, že Pavel vyjádřil podporu navyšování výdajů na obranu a je znám svými protiruskými a protičínskými názory.

Michal Kobza: Rusožrouti odstartovali prezidentskou kampaň v Litomyšli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Osobně si myslím, že generál Pavel odstartoval prezidentskou kampaň již v listopadu 2019 v Litomyšli, kde se při příležitosti oslav třiceti let od sametové revoluce sjely známé protiruské tváře. Přednášet a debatovat s veřejností přijeli na pozvání od místního spolku Generace 89 herečka a politička Magda Vašáryová, diplomat Petr Kolář a armádní generál ve výslužbě Petr Pavel. Diskusi moderovala známá tvář České televize Světlana Witovská.

Starostu Brýdla jsem v této souvislosti nepochopil, protože město si velice zakládá na boji proti komunismu. Staví lavičky Václava Havla, v Zámeckém sklepení vystavuje voskové Srdce pro Václava Havla, podařilo se mu pojmenovat po Václavu Havlovi dokonce i náměstí. Na druhé straně víme, že jeden z diskutujících – generál Petr Pavel, podal již v roce 1983 přihlášku do KSČ a v roce 1988 začal studovat obor vojenské zpravodajství. Zajímavé tedy je, že vedoucím funkcionářům města Litomyšle a většině publika v sále jeho komunistická minulost nikterak nevadila.

Naopak hlasitým potleskem byl odměňován potenciální prezidentský kandidát, který před rokem 89 přísahal na boj proti západním imperialistům. Byl cvičený a připravený na seskoky v týlu nepřítele, tedy NATO. Jako rodák z Litomyšle jsem měl možnost se diskuze také zúčastnit. Akci pořádala Generace 89, uskupení mladých idealisticky uvažujících lidí pořádajících např. bleší trhy a podobné bohulibé aktivity, které zvítězilo v posledních komunálních volbách. Debata však pro mě znamenala nemilé překvapení nevyvážené a neobjektivní diskuse, kdy se v hledišti sešli pouze známí vzájemně si notující rusožrouti.

Z mého pohledu mezi hosty nebyl zastoupen žádný diskutující odlišného názoru. Něco podobného posluchač mnohdy zažíval v debatách v Českém rozhlasu, nebo bohužel také České televizi. Je vidět jak si pánové i moderátorka představují svobodu a demokracii v praxi. Zaujalo mě pouze vystoupení bývalého zastupitele Radka Pulkrábka, který jako jediný v sále položil několik otázek na tělo. Pan Pulkrábek se tázal toto: „V roce 89 jsem chtěl, aby tady vznikl svobodný a spravedlivý stát. Vás bych se chtěl zeptat, jak jsme na tom teď s tou spravedlností. Jestli si myslíte, že police, soudci a zákonodárci fungují, jak mají? Jak vnímáte úroveň svobody ve vztahu k ekonomické otázce. Hodně věcí není pro běžného občana dostupných, je velká zadluženost lidí, exekuce, špatná dostupnost bydlení. Jestli to není tak, že pomalu ztrácíme jednu generaci za to, že vymění svobodu za slíbenou střechu nad hlavou.“

Bývalý velvyslanec Kolář odpověděl toto: „Víte, já nevím, jestli je to tak, že se někdo dostane do dluhové pasti a můžou za to vždy exekutoři.“ Vysvětluje, že už vlastní syny učí odpovědnosti. „Když si peníze půjčím, tak si musím spočítat, zda je budu moci vracet.“ Paní Vašáyrovou nemá cenu v zásadě ani komentovat. Pan Pavel řekl posluchačům toto: „Já si nemyslím, že by to u nás bylo tak špatný, samozřejmě ideální to není. To, co není ideální, je v našich rukou, abychom změnili.“ Dále Pavel varoval českou společnost, aby byla obezřetná hlavně u objektivity v médiích. 

Tady vidíme, že řečníci žijí ve vlastním světě iluzí. Pravděpodobně nikdy nezažili žádnou nouzi, a tak možná ani netuší, že Česká republika má až 800 tisíc lidí v exekuci. Je tu řada lidí, kteří žijí od výplaty k výplatě a nečekaný výdaj v domácnosti je může srazit na kolena.

Z celé debaty jsem si odnesl několik závěrů. Petr Pavel by v pozici prezidenta republiky zastupoval pouze zájmy vyšších příjmových vrstev společnosti, nebo lidi, kteří si o sobě myslí, že mezi ni patří. Potenciální prezidentský kandidát se odhalil také v oblasti zahraniční politiky, kde nemůžeme čekat politiku všech azimutů.  Naopak budeme poslouchat strašení Ruskem a Čínou, což poškodí firmy, které v současnosti na východní trhy vyvážejí, nebo zde hledají obchodní příležitosti. Na programu budou vyšší výdaje na zbrojení a potřebné prostředky tak budou chybět jinde. Ve zdravotnictví, v sociální oblasti, ve školství či kultuře. A o vyvážené a objektivní diskusi si můžeme nechat také jen zdát.

Zajímavý text na téma gen. Pavla zveřejnil týdeník Echo: Generál Pavel mlží o své komunistické minulosti a službě u špionů

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …