Michal Kozub: Nezaměstnanost spadla dolů, inflace se odlepila ode dna

12.05.2015 12:18

Nezaměstnanost v dubnu výrazně poklesla. Dostala se na hodnotu 6,7 %, což je výrazně lepší, než byla první očekávání. Projevilo se to i v absolutních číslech - bez práce je o 30 tisíc lidí méně než v březnu, a celkový počet uchazečů se dostal pod půl milionu.

Michal Kozub: Nezaměstnanost spadla dolů, inflace se odlepila ode dna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Trh práce se v posledním půl roce výrazně zlepšil. Stojí za tím několik faktorů. Letošní počasí bylo příznivé, řada sezónních prací nemusela být přerušená na zimu. Ale výrazně se na tom podepisuje i celkové zlepšení klimatu na trhu práce. Firmy jsou ochotné nabírat zaměstnance, nemají stop stav. Viditelné to je například ve stavebnictví, které letos znovu ožilo a tak je ochotné najímat zaměstnance. Přichází i investoři, kteří vytvářejí nové pracovní pozice. Nic tedy nenasvědčuje tomu, že by se trend měl otočit.

Inflace se v dubnu odlepila ode dna. Ceny se zvedly meziročně o 0,5 % a po dlouhé době začaly mírně růst. Největší podíl na růstu cen měly alkoholické nápoje a tabák. Jejich ceny vzrostly o 5,8 %.  Velký cenový nárůst zaznamenalo i oblečení a obuv - o 3,9 %. To se ale v takové míře nepodepsalo na celkové inflaci, protože jejich podíl na celém spotřebním koši není až tak velký. Naopak sekce bydlení, kam patří i vodné, stočné nebo elektřina, zdražila o 1,1 %. Tento menší růst se výrazně projevil na celkovém výsledku. V neposlední řadě se snížil vliv poklesu cen potravin, které v dubnu zlevnily meziročně o 0,7 %, zatímco minulý měsíc to bylo o bezmála dvě procenta.

Ceny ve výsledku mírně vzrostly, ale prozatím to nevypadá na výrazný růst cen, který by pro spotřebitele byl zásadní. Růst o půl procenta je stále mnohem menší, než o kolik rostou mzdy. Navíc inflační cíl centrální banky je nastavený na dvě procenta. Prostor pro růst cen je tedy stále velký. V dalších měsících zatím nepředpokládám, že by ceny vystřelily nahoru. Budou se i nadále držet okolo půl procenta, protože zásadní tlak na jejich růst zatím neexistuje.

Michal Kozub, analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O protificovské nenávisti

15:22 Petr Hampl: O protificovské nenávisti

Denní glosy Petra Hampla.