Michal Kozub: Růst potvrzen - ekonomika se zlepšila o 2,4 procenta

28.11.2014 21:32

Statistici dnes potvrdili růst ekonomiky. Vůči prvnímu odhadu došlo k mírnému zlepšení o jednu desetinu procentního bodu. V meziročním srovnání si ekonomika polepšila o 2,4 %, a v mezičtvrtletním srovnání o 0,4 %. Potvrdilo se tak, že ekonomika má sílu a dokáže stabilně růst. I když nejde o žádný zásadní růst, a například Slovensko je v porovnání ekonomického růstu ještě lepší, tak jde o hodnotu, která ukazuje, že Česko na tom není špatně.

Michal Kozub: Růst potvrzen - ekonomika se zlepšila o 2,4 procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Pozitivní je hlavně informace o domácí poptávce. Konečná spotřeba domácností meziročně vzrostla o 1,5 % a to je jeden z důležitých základů pro celou ekonomiku. Poptávka domácností je klíčová, protože v absolutních číslech tvoří polovinu celého hrubého domácího produktu.

Naopak oblast, která zklamala a zůstala pod očekáváními, je zahraniční obchod. Ten nedokázal přinést růstové body ekonomice, naopak dovoz byl silnější než vývoz. Úroveň dovozu pramení také ze silné domácí poptávky, kterou je potřeba obsloužit. Naopak vývozu se příliš nedaří, protože exportní destinace nerostou tak silně, jak by bylo potřeba.

Ekonomika by měla růst i v následujících měsících. Poslední čtvrtletí by měla zakončit relativně silným růstem, a celoroční hodnota růstu HDP by se měla pohybovat okolo hodnoty 2,5 %.

Ing. Michal Kozub, analytik, Home Credit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.