Michal Šebek: Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi prakticky likviduje chudé a rozevírá nůžky sociální propasti

16.08.2017 17:26

Počínaje 1. červencem letošního roku začala platit novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, která nově stanoví, že úřady práce mohou chudým lidem sáhnout na některou z dávek hmotné nouze. V praxi to celé znamená, že chudí lidé se tak mohou nově dočkat toho, že jim budou kráceny dávky doplatku na bydlení, jež náleží do rukou poskytovatele jejich bydlení - pronajímatelům. Ačkoliv se dosud lidé na okraji společnosti dočkali dávky na úhrady energií v plné sumě, dnes je tomu jinak. Úřady podle této novely, která vychází z dílny ministerstva práce a sociálních věcí, mohou tento doplatek právě těmto lidem snížit. Možnosti jim k tomu dává hned několik nových ustanovení, která jsou zakotvena v několika paragrafech tohoto novelizovaného zákona.

Michal Šebek: Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi prakticky likviduje chudé a rozevírá nůžky sociální propasti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Budou chudí krást a naroste kriminalita?

V reálu to tedy bude s největší pravděpodobností znamenat, že pokud sociálně slabý člověk bude žít v bytě, kde hradí energie a nájem ve výši například čtyř tisíc korun českých, úřady mu nově nemusí vyplatit doplatek v plné výši jako dosud. Zkrátka podle této novely mu část tohoto příspěvku mohou snížit na základě úhrady cen energií, které jsou v místě obvyklé. Kde tak chudý člověk záhy sežene potřebnou částku, o níž mu úřad dávku snížil, aby tak mohl svému pronajímateli uhradit nájem, úřady neporadí. Dojde tak skutečně k tomu, že se ze zoufalých lidí stanou fakticky vzato bídníci? O to nejspíše někomu jde. Bude se tak stále častěji stávat, že tito novodobí chudáci budou páchat sebevraždy v náporu svého zoufalství? I to je možné a nelze to vyloučit. Když se podíváme širším pohledem, zjistíme, že se potýkáme s velkým nárůstem alkoholismu, ale přibývá i duševně nemocných trpícími nejrůznějšími depresemi. Každopádně novela zákona se už nyní potýká s mnoha odpůrci. Již nejednou byl zákon o pomoci v hmotné nouzi dokonce kritizován ze strany samotného zástupce veřejného ochránce práv pro jeho nedokonalost.

Na migranty a nesmyslné projekty EU jdou miliardy korun, chudí a zoufalí se však dočkají klackem přes záda!

„Novelou bojujeme proti obchodu s chudobou, který kvete na českých ubytovnách. Dnes někdo koupí polorozpadlý dům a sestěhuje tam sociálně nejslabší z různých koutů země, zatímco lidé v obci jen bezmocně přihlížejí. Majitelé těchto zařízení si často účtují horentní sumy za bydlení ve zcela nevyhovujících podmínkách s vědomím, že většinu částky za bydlení zaplatí za lidi v hmotné nouzi stát. To je potřeba změnit,“ pronesla ministryně Michaela Marksová na webových stránkách MPSV. Zatímco tak stát chce bojovat s nepoctivými obchodníky s lidskou chudobou, budou to právě ti chudí, kteří na to nejvíce doplatí. Stát totiž dle jejích slov usiluje o to, aby se hmotně slabí lidé dostali z ubytoven do nájemních bytů. Nevyřčenou otázkou ovšem zůstává, zda krácení doplatku na bydlení, kterého se chudí od úřadů práce díky novele zákona o pomoci v hmotné nouzi nyní dočkají, pomůže k získání a udržení kvalitního nájemného bydlení a nevyžene je na tu pomyslnou ulici?

Novela zákona, která nyní začala platit, přinese dopad na všechny chudé v hmotné nouzi, kteří na to značně doplatí. Nejenže novela tohoto zákona bude trestat ty chudáky, kteří žijí na ubytovnách, kde jim úřady práce nemusí přiznat žádný doplatek na bydlení, ale potrestaní budou i ti, kteří žijí poctivě v nájmu, kde jim úřady práce mohou snížit doplatek na bydlení v závislosti na cenách energií a nájmu, které jsou v místě obvyklé. Kde tak chudí nakonec seženou ten rozdíl, který jim úřady práce seberou, nikdo již neřekne. Zatímco tak na projekty Evropské unie vynakládá naše země skutečně miliardy korun, které ve finále často mizí v kapsách spekulantů a podvodníků s dotacemi, chudí a ubozí se musí spokojit s tím málem. I tak to někdy bývá v rádoby civilizované zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …